‘Drinken met beleid en veel maten’

Stiekem zijn ze er best een beetje trots op, op het winnen van de zogenaamde ketencompetitie in de gemeente Tubbergen. Hiermee halen ze de jongerenketen ook meteen uit de taboesfeer, iets dat nog altijd – onterecht – als een waas over dit soort ‘hangplekken’ voor de jeugd heen hangt.

Te jong voor de kroeg, te oud om met pa en ma op de bank te zitten. Dit geldt voor alle leden van ‘Pension de groene Knuppel’, een geuzennaam die zijzelf bedacht hebben voor hun keet in Mander. Met 14 man sterk, in de leeftijd van 15 en 16 jaar, zitten ze er iedere vrijdag en soms ook op zaterdag. “Ligt er net aan of we uitgaan, of niet”, legt Bart Hilberink uit. Samen zijn vader besprak hij een jaar of 7 geleden het plan voor een eigen jeugdkeet in de schuur naast het ouderlijk huis, maar die bleek al snel te krap om iedereen te kunnen herbergen. Zo werd er aan de andere kant een groter ‘hok’ gerealiseerd.

De inkleding hebben de jongeren wel zelf gedaan en mettertijd kwamen er nieuwe attributen en voorzieningen bij. Inmiddels zit er een bar in met statafels, een geluidssysteem en discolampen. Zelfs aan wifi is gedacht. En natuurlijk ontbreekt ook een koelkast niet. “We hebben het hier goed voor elkaar”, bevestigt Jesse Tijink (Broenem) uit Manderveen. Hij is degene die via-via de groep heeft laten meedoen aan competitie voor de beste keet. Loet Hannink, beter bekend als Amsem: “Ik was koeien aan het scheren en werd gebeld of dat niet iets voor ons was. Zo is eigenlijk het balletje gaan rollen.”

Als de beste jeugdkeet uitgeroepen worden, gaat niet vanzelf. “Daarvoor kwamen 2 ketenadviseurs langs om een workshop te geven. We moesten veel vragen beantwoorden, ook over het drinken van alcohol, en daar kregen we dan punten voor. Afgelopen dinsdag hoorden we dat we gewonnen hadden”, aldus ‘gastheer’ Bartje. “We hebben een slipcursus als prijs gekregen en compleet verzorgde dag, maar dat eerste laten we maar aan onze ouders over. Wij hebben namelijk nog geen rijbewijs.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen