Carnavalsverenigingen blikken met tevredenheid terug op de afgelopen tijd

Foto: Noaberkracht

Veiligheid was een belangrijk speerpunt tijdens het afgelopen carnavalsseizoen. Dit op initiatief van de werkgroep die is gevormd uit overkoepelende verenigingen die een carnavalsoptocht organiseren.

Afgelopen week evalueerde de werkgroep de carnavalsoptochten, samen met leden van verschillende carnavalsverenigingen en wagenbouwers. De groep ontstond ‘spontaan’ na het tragische ongeluk tijdens de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht 2016. Daarbij kwam een deel van een praalwagen terecht in het publiek en raakten 3 omstanders gewond, van wie eentje zwaargewond.

Tevredenheid

De werkgroep gaf tijdens de evaluatiebijeenkomst aan tevreden terug te kijken op het verloop van de carnavalsoptochten. Zo is de veiligheidschecklist die zij hebben opgesteld, door veel carnavalsvereniging gebruikt. Op die checklist staat ook het aanwezig zijn van herkenbare wagenbegeleiders. “De wagenbegeleiders zijn erg belangrijk voor de veiligheid, zij kunnen namelijk heel goed in de gaten houden wat er rondom de wagen gebeurt”, vertelt Emiel Bramer, deelnemer van de werkgroep en lid van de vereniging Twentse Verlichte Carnavalsoptocht. “Het is positief dat er dit jaar door veel meer verenigingen met wagenbegeleiders is gewerkt dan voorgaande jaren.”

De komende jaren zal de werkgroep aandacht blijven besteden aan de veiligheid, onder andere in de vorm van bijeenkomsten. “De onderlinge samenwerking binnen Noordoost Twente is erg belangrijk, ook op dit gebied”, vertelt Peter Kip, deelnemer van de werkgroep en lid van de Kadolstermennekes uit Oldenzaal. “Wij zien hier zeker de meerwaarde van in.”

Geluid is een volgend speerpunt

De werkgroep is van plan om jaarlijks een ander onderwerp uit te lichten. Zo zal bijvoorbeeld ook het geluid op de wagens aan de orde komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen