Jagers ruimen een verbijsterend grote hoeveelheid zwerfafval op

Ook wie de natuurlijke omgeving een warm hart toedraagt, kan er niet omheen. Toch is het zo dat jagers van de Wild Beheer Eenheid Tubbergen dit weekend liefst een container vol rotzooi in het buitengebied aangetroffen én vervolgens opgeruimd hebben.

Jagers van de plaatselijke Wild Beheer Eenheid (WBE) hebben afgelopen zaterdag 1.750 kilo aan zwerfvuil opgeruimd in het buitengebied (15.000 hectare) van de gemeente Tubbergen. Zo namen zij alvast het voortouw voor de landelijke schoonmaak dag, aanstaande zaterdag. De dag waarop velen in actie komen tegen zwerfafval. Het opruimen van het gebied is voor de jagers een jaarlijks terugkerende activiteit. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor het gebied dat wij als jager beheren”, zegt Barend Wijman. Hij coördineert de schoonmaakactie en andere activiteiten voor de WBE Tubbergen. “We werken samen met alle andere partijen die zich verbonden voelen met het landschap, samen zorgen we voor een schone leefomgeving. Zaterdag werkten we samen met bijna alle jachtcombinaties die onze wildbeheereenheid telt. Afval en zwerfvuil hoort simpelweg niet in het buitengebied. Het is slecht en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend voor de flora en fauna. Vanuit de verantwoordelijkheid die wij hebben voor ons jachtveld en onze leefomgeving ruimen we jaarlijks het hele gebied op.”

‘Groener dan groen’

Ben Dierink, bewoner in het buitengebied van Geesteren: “Ze reden hier gisteren met auto’s en aanhangers in het rond. Mannen met groene jassen. En ze zochten in sloten naar weggegooide rommel. Op houtwallen en in bossen naar rotzooi van mensen die op deze manier een paar cent probeerden uit te sparen. Dit zijn echte groene dames en heren… jagers. Met de laarzen in de blubber halen ze een blikje uit de sloot om te voorkomen dat het weer ergens in een wei belandt en op die manier vee kan verwonden. Complete plastic tuinsets slepen ze tussen de struiken weg. En dat doen ze niet omdat ze dat leuk vinden om te doen. Ze doen dit voor de natuur en het plezier dat ze aan die natuur beleven. En dus kunnen al die andere ‘groene’ clubjes daar best nog wat van leren.”

WBE Tubbergen

WBE Tubbergen heeft meer dan 200 leden en is actief binnen de gehele gemeente Tubbergen. Dit jaar haalden de jagers een volle afvalcontainer van 15 m3 aan zwerfafval op. Wijman: “Het merendeel van het vuil betrof plastic en blikjes dat door scholieren en recreanten ‘gewoon’ achteloos van zich afgegooid wordt. Maar ook huisvuil troffen we aan. Klaarblijkelijk zijn er mensen die de moeite nemen om hun huisvuil te bundelen in kleine zakken en deze dan dumpen in een sloot. De meest opmerkelijke vondsten van dit jaar zijn een dumping van plastic in Albergen en de computer met beeldscherm in een sloot aan ’t Lädderken in Vasse.”

Wethouder Erik Volmerink: “De gemeente Tubbergen steunt de Nationale Schoonmaakdag door bij te dragen in de onkosten. De gemeente zorgt voor de containers waar het gevonden afval gedumpt kan worden. Het is een mooie samenwerking tussen gemeente en de WBE Tubbergen. Zo dragen wij samen ons steentje bij aan een schone omgeving voor mens en dier.”

Jagen en natuurbeheer

Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Zij onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, maken/plaatsen eendenkorven en tellen/monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen