Duizenden varkens dood na schuurbrand in Langeveen

Foto:

Vanochtend heeft een hevige brand gewoed in een varkensschuur aan de Balkenbeltsweg in Langeveen. Bij de brand zijn circa 2.000 varkens omgekomen. De brandweer voorkwam uitbreiding naar het naastgelegen woonhuis en biggenschuur met circa 300 biggen. De oorzaak van de brand is niet bekend en wordt nader onderzocht.Omstreeks half zeven in de ochtend kreeg de brandweer een melding van een schuurbrand van 50 bij 80 meter aan de Balkenbeltsweg in Langeveen. Omdat het om een veeschuur ging met een naastgelegen woning en meerdere schuren op het erf zijn er direct meerdere eenheden gealarmeerd.

Het vuur werd rond 06.15 uur ontdekt. “Maar toen wij arriveerden, sloegen de vlammen al uit de schuur”, zegt een woordvoerder. “Het was toen al te gevaarlijk om het vuur van binnenuit te bestrijden.” De brand was rond 09.30 uur onder controle, maar de brandweer is nog wel van buitenaf aan het blussen.

De prioriteit bij de brandbestrijding lag op uitbreiding voorkomen naar het aangrenzende woonhuis en naast gelegen biggenschuur. Binnen een half uur had de brandweer de brand onder controle en wist te voorkomen dat de brand doorsloeg naar het woonhuis en biggenschuur. Ook wist de brandweer de 300 biggen in veiligheid te brengen.

De schuur kan door de brand als verloren worden beschouwd. Bij de brand zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel adviseerde de brandweer aanvankelijk om ramen en deuren gesloten te houden om de stankoverlast te weren. “Maar inmiddels is er nauwelijks nog rook.”

Brandweer Twente heeft personeel en materieel van meerdere kazernes ingezet bij deze brand.  Het gaat hier om ongeveer 50 brandweermensen. Ook was de N343 tijdelijk deels afgesloten voor verkeer.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

20140405-langeveen-000

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen