Politie: Regelmatig klachten over fietsgedrag scholieren

Foto:

Met z’n driëen of zelfs met z’n vijfen naast elkaar fietsen. Zeker gezellig, maar absoluut niet handig. Je bent met je mobiel bezig of met elkaar en daardoor afgeleid van de rest van het verkeer. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat maar liefst 76% van de jongeren wel eens naar muziek luistert en 77% wel eens gebruik maakt van zijn mobiele telefoon tijdens het fietsen. Een woordvoerder van de politie: “Net als met meerdere mensen naast elkaar fietsen, is dit niet handig. Je bent afgeleid en even niet met de rest van het verkeer bezig. Uit het onderzoek van SWOV (2013) blijkt verder dat jongeren 1,4 keer meer risico hebben op een ongeval wanneer zij afgeleid worden door het gebruik van apparatuur op de fiets, dan wanneer zij geen apparatuur gebruiken op de fiets.”
App fietsmodus 
“Als politie zien wij vaak dat het misgaat of dat andere weggebruikers in gevaar worden gebracht. Dit is simpel te voorkomen. Gewoon door te focussen op de weg en je niet te laten afleiden. Ook de overheid vindt het van belang dat we met z’n allen iets doen aan de verkeersveiligheid en heeft een speciale app ontwikkeld. Door de ‘fietsmodus’ te downloaden en je mobiel niet te gebruiken tijdens het fietsen kun je leuke prijzen winnen. Check dus snel www.fietsmodus.nl en download de app”, aldus de woordvoerder.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen