‘Zuster Helena’ tijdelijk naar psychiatrische inrichting

De zelfbenoemde non ‘Zuster Helena’ (66) wordt op last van de rechtbank in Almelo opgenomen in een psychiatrische kliniek.De politierechter oordeelde gisteren dat haar voorlopige hechtenis wordt geschorst, waarna ze 3 weken kan worden opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis. De schorsing wordt van kracht zodra er plaats is.

Spookverhalen
De spookverhalen rondom de non deden nogal wat stof opwaaien. Her en der maakten – vooral – jongeren elkaar de kop gek door te stellen haar (wellicht) te hebben gezien. Ook in Albergen en Fleringen werd ze toentertijd ‘gespot’. Echter, veelal was dit niet op waarheid berust. Ondertussen kostte het de politie wel veel tijd en moeite om eenieder gerust te stellen. “Vooral op Facebook en Twitter wordt er heftig over gediscussieerd”, zo beaamde een woordvoerster van de politie destijds. “Het leeft heel erg onder de jongeren.”
Geen celstraf
Tijdens de behandeling van de strafzaak werd al duidelijk dat een gedwongen behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis niet aan de orde zou komen. Dit doordat zoiets haar geestelijke stoornis juist zou kunnen verergeren.
De vrouw was al door de rechtbank schuldig bevonden aan bedreiging, vernieling, oplichting valsheid in geschrifte, diefstal, het doorknippen van stroomdraad en doorrijden na een aanrijding. Maar doordat ze volgens de rechtbank aan een waanstoornis en persoonlijkheidsstoornis lijdt, hoeft ze niet de cel in.
De vrouw staat vanwege haar opmerkelijke voorkomen bekend als ‘Zuster Helena’. Ze noemde zichzelf een non en daarbij haar huis uitgeroepen tot klooster. De woning in Delden heeft ze vorig jaar verlaten en ze is inmiddels verhuisd naar de Duitse grensplaats Gronau.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen