Rommel gedumpt bij paasvuur van jeugdcarnavalsvereniging Albergen

Foto: JCV De Bokk'n Hörnkes

Op 5 april aanstaande, ofwel Eerste Paasdag, zal het paasvuur in Albergen weer worden ontstoken.

Het jaarlijkse paasvuur is een traditie in Albergen. Dit bijzondere evenement wordt jaarlijks door jeugdcarnavalsvereniging De Bokk’n Hörnkes georganiseerd. ’s Avonds op Eerste Paasdag begint om 20.00 uur de lampionnenoptocht en het vuur zal daarna rond 20.30 uur worden ontstoken.

Rommel gedumpt

Mensen hebben zelf al redelijk wat hout gestort op de locatie aan de Kemnaweg. Meestal gaat dat goed, beaamt Bart van der Aa namens de organisatie. “Alleen snoeihout kan worden ingebracht. Dus geen afvalhout, timmerhout of boomstronken.” Toch bleek iemand afgelopen weekend delen van een oude keuken en een stuk hekwerk te hebben gedumpt. “Het paasvuur wordt elk jaar op vrijwillige basis opgebouwd en afvoerkosten kunnen wij hier absuluut niet bij gebruiken”, aldus Van der Aa. “We hebben natuurlijk zelf ook al even rondgevraagd. Zaterdagmorgen rond 08.30 uur blijkt er een vrachtwagen langs te zijn geweest. Wie dat toen is geweest, vernemen we graag!”

Aanstaande zaterdag komen de leden van jeugdcarnavalsvereniging De Bokk’n Hörnkes ook hout ophalen, mits dat vooraf is aangegeven via tel. 06-43600848 (Bart Klaassen).

Herkomst van paasvuren

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit soort (meestal) openbare en sociale houtvuren wordt op gezette tijden, niet alleen met Pasen, overal in Europa ontstoken. Denemarken en Duitsland kennen ook paasvuren.

Strakke regels

De regels voor paasvuren zijn in de afgelopen decennia verder aangescherpt. Op sommige plaatsen is een strikt verbod uitgevaardigd, waardoor er de paasvuurtraditie om zeep is geholpen. In de ‘paasvuurregio’ van Nederland, van Friesland t/m Gelderland, klonken hiertegen ook protesten op. Hierdoor kan op veel plekken met vergunning (dan wel ontheffing van het verbod) van de gemeente wèl gebrand worden.10926360_419269178251846_2223382135272012503_n

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen