Spoedoverleg met buren van ’terrorgezin’

Foto: Redactie

Als ware terreur, zo voelde het schrikbewind dat het opgepakte echtpaar B. in de buurt van hun wooncaravan voerde. Buren zeggen hierover bij allerlei instanties aan de bel getrokken te hebben, maar niemand wilde naar hen luisteren.

Wie wist wat op welk moment? Waarom ging de politie nu pas over tot een inval op het woonwagenkamp? Wat gebeurt er zodra het getrouwde stel A. en G.B. weer vrijkomt? Dit vragen zich buurtbewoners rondom de Verdistraat in Tubbergen zich inmiddels wel af. Ze hebben naar eigen zeggen de gemeente alsmede Woningstichting Tubbergen gewaarschuwd, maar vonden daar meerdere malen geen gehoor. Sommigen verhuisden om de ellende te ontlopen, bij anderen zijn de frustraties ondertussen torenhoog opgelopen. Officiële autoriteiten als de gemeente Tubbergen en politiediensten nemen ze nu totaal niet meer serieus. Sterker nog, deze worden verweten vele steken te hebben laten vallen in de loop der jaren. “Het lijkt een kwestie van 12 of 13 dossiers die er misschien wel zijn, maar niemand weet waar precies. Kennelijk is men ook vergeten er iets mee te doen of te snappen dat het met elkaar op deze manier verband houdt”, concludeert een verontruste buurtgenoot. “De mail die ik heb gestuurd, is zowel naar de gemeente als naar de woningstichting gegaan. En beide keren met een Cc naar de andere. Dan kunnen ze nooit zeggen ‘Wir haben es nicht gewüsst’. Nu wordt toch nog gedaan alsof ze van niks weten. Onbegrijpelijk.”

De gemeente heeft inmiddels de desbetreffende mail weten te achterhalen, maar stelt dat het daarbij gaat om geluidsoverlast. Hier zou volgens een woordvoerder direct actie op ondernomen zijn.

Spoedoverleg

Gemeente en politie kunnen de opgebouwde angst bij buurtbewoners (haast) niet meer wegnemen, alle goedbedoelde beloftes ten spijt. Ze worden met veel scepsis ontvangen, zo bleek ook tijdens de informatiebijeenkomst. Een anonieme buurman: “Pas daar durfde ik mijn mond te openen, omdat ik al een slechte ervaring heb met het desbetreffende gezin. Of denk je soms dat ik mijn veiligheid en dat van mijn eigen gezin op het spel ga zetten? Ik dacht het niet. Een officiële aanklacht indienen gaat me daarom ook te ver. Ik wil niet dat ze te weten komen, via hun advocaat bijvoorbeeld, dat ik iets over hen heb verklaard tegen de politie. A. heeft hier al eerder eens voor de deur gestaan.”

Burgemeester Stegers voert deze dagen spoedoverleg met mensen uit de buurt om te achterhalen waar het mis heeft kunnen gaan, uit te leggen wat de mogelijke consequenties van verschillende uitkomsten zullen worden en vooral een luisterend oor te zijn.

Voorlopige hechtenis

Komende week is er een nieuw moment waarop de rechter-commissaris zal bekijken of de verdachte Tubbergenaren langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. De aard van de aanklacht en de voortgang in het strafrechtelijk onderzoek, maar ook bijvoorbeeld de ‘geschokte rechtsorde’ spelen hierbij een rol. Mogelijk zal A.’s vrouw eerder vrijkomen om de zorg voor een minderjarige zoon weer op zich te nemen. De gemeente heeft hiervoor overigens al gezinshulp ingeschakeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen