Stel uit Tubbergen verdacht van mensenhandel, vrijheidsberoving en zware mishandeling

Foto: Mark Mensink

De strafzaak tegen het echtpaar uit Tubbergen dat ervan verdacht wordt een zwakbegaafde man jarenlang uitgebuit te hebben, is vanmorgen van start gegaan.

Beiden worden verdacht van mensenhandel, zware mishandeling in vereniging en wederrechtelijke vrijheidsberoving op het woonwagenkamp in Tubbergen. De als ‘slaaf’ gehouden Jeffrey zou volgens Officier van Justitie mr. Martens van zijn 22e tot 30e levensjaar tegen zijn wil vastgezet zijn. Ook werd hij als katvanger ingezet, met liefst 24 auto’s en een pand in Enschede op zijn naam. Het paar zou hier financieel van hebben geprofiteerd. De verdachte man en vrouw zouden misbruik hebben gemaakt van diens kwetsbare positie. De uitgebuite man heeft een verslavingsverleden en een gemeten IQ van 71.

De verdachten worden nog aan verschillende psychische en lichamelijke onderzoeken onderworpen.

Ondervraging van Jeffrey

Het slachtoffer heeft zich via zijn advocaat als benadeelde partij aangemeld. De verdediging van het echtpaar wil die aangever, ‘slaaf Jeffrey’, kunnen ondervragen. De advocaten van de echtelieden vroegen ook om voorlopige schorsing van de hechtenis van Adje B. en Gretha K., die inmiddels meer dan 3 maanden opgesloten zitten. Daarbij werd aangegeven dat ze eventueel akkoord gaan met een contact- en/of gebiedsverbod, dus dan zullen wegblijven van de Verdistraat.

Tweede ‘slaaf’

Er is een verklaring, maar geen aangifte, van ene Freddy die aangeeft in het verleden eveneens door de Tubbergse familie uitgebuit te zijn. Ook hun zoon en schoondochter hebben een verklaring afgelegd die mogelijk in het nadeel van de verdachten werkt. Dat verklaarde de officier, die bovendien daarna benadrukte dat het niet valt uit te leggen als het stel na enkele maanden hechtenis alweer vrij zouden komen. Ze gaf ook aan dat de strafeis sowieso hoger zal uitvallen dan 24 maanden, iets dat als minimum strafeis staat voor arbeidsuitbuiting – in het meest geringe geval.

Emotioneel

De vrouwelijke verdachte nam ook nog even het woord. “Ik wil graag weer naar mijn kinderen terug, dat is het enige wat ik wil”, verklaarde Gretha K. Haar man werd hierbij overvallen door emoties en sloeg in tranen het aanbod van de rechter af om nog even wat te zeggen.

Beslissing rechtbank

De rechtbank heeft besloten dat de verdachten voorlopig niet vrijgelaten worden. De verwijten zijn volgens voorzitter mr. Stam dusdanig ernstig, gezien de mogelijk 12 jaar gevangenisstraf die ervoor staan. Op vrijdag 6 januari 2017 gaat de strafzaak verder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen