Weer iemand aangevallen door een agressieve buizerd

Een buizerd
Een buizerd
Foto: Jurgen Mols

Een waarschuwing voor iedereen die in Mander, met name rond de Uelserweg en Drieschichtsweg, wandelt of fietst. Dat wil een inwoonster van Mander graag aan anderen uitgeven, want vanmorgen werd zij daar aangevallen door een buizerd.

Een stukje hardlopen, meer deed ze niet. Kim Homan uit Mander was al eerder door haar vriend gewaarschuwd dat er in het bos een agressieve roofvogel is die mensen klaarblijkelijk lukraak aanvalt. “Nog nooit last van gehad. Tot vandaag. Ik liep er en was net begonnen aan een sprintje, totdat ik wat op mijn hoofd voelde. Ik dacht aan een afgewaaide tak of zoiets, maar hoorde direct daarna ook wat gekrijs. Van een buizerd – zo bleek”, legt ze uit. “Later zag ik ‘m in de boom zitten.”

Homan raakte niet gewond bij de plotse aanval van boven. “Ik woon op Camping Dal van de Mosbeek en daar is al weleens iemand zo met een bloedend hoofd teruggekomen, ook aangevallen door zo’n agressief beest. Als die z’n nagels in je zet… ik wil er liever niet aan denken. De man had trouwens een kaal hoofd en ik heb een flinke bos. Ook had ik een haarknip in. Misschien dat dit mijn geluk is geweest. Daarom trek ik nu aan de bel, juist om anderen te waarschuwen. Het is daar namelijk best gevaarlijk.”

Territoriumdrift

Joke Holtslag van Roofvogel Opvangcentrum Barchem vindt het heel bijzonder dat een buizerd in deze tijd van het jaar zulk agressief gedrag vertoont. “Ze hebben geen jongen meer, dus dat is het probleem niet. Wel hebben we afgelopen week nog veel jonge buizerds binnengekregen die bijna compleet uitgehongerd waren, dus nauwelijks wat te eten kunnen vinden.” Volgens haar is het echter waarschijnlijker dat de vogel z’n territorium wil beschermen en een recreant als bedreiging ziet. De roofvogelexpert heeft nog wel een praktisch advies met een knipoog: “Mensen moeten dat ook eens uit hun hoofd zetten, in de bossen gaan hardlopen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen