Verdachten van slavernij langer vast

Foto: Mark Mensink

Het stel dat tot voor kort op het woonwagenkamp in Tubbergen woonde en daar – volgens de aanklacht – een zwakbegaafde man uitbuitte en mishandelde, moet langer in voorarrest blijven.

Hoewel ze snikkend bij de rechtbank in Almelo vroeg om bij haar kinderen te kunnen zijn, komt de morgen jarige Gretha B. (45) vooralsnog niet vrij. Dat is het oordeel van de rechter-commissaris, die geen bijzondere omstandigheden ziet voor schorsing van haar verblijf in de gevangenis. Bovendien hangt haar nog altijd maximaal 12 jaar celstraf boven het hoofd en is er sprake van een geschokte rechtsorde, aldus de magistraat.

Volgens haar advocaat zijn er wel degelijk redenen voor (voorlopige) schorsing van de detentie. Hij voerde aan dat de reclassering voorwaarden had geformuleerd waaraan ze zich, bij vrijlating, aan zou moeten houden. Zoals bijvoorbeeld een contactverbod met ‘slaaf Jeffrey’ en geen toegang tot Tubbergen. Van terugkeer naar hun gezamenlijke woning kan volgens hem sowieso geen sprake meer zijn, gezien de intussen afgeronde ontruiming hiervan. Een persoonlijkheidsonderzoek zou daarnaast voor haar een gedeeltelijke ontoerekeningsvatbaarheid bepleiten.

Voor de officier van justitie was het pleidooi van de verdachte en diens advocaat geen aanleiding om mee te gaan in hun vorderingen. Zij wees daarentegen op de maatschappelijke onrust die ontstaan toen de zaak aan het licht kwam, dat er geen massale protesten zijn tegen de aanhouding van beide verdachten en dat hun verdenkingen nog altijd overeind staan.

Tranen

De andere verdachte, Adje B. (59), zag af van een toelichting. Wel biggelden bij hem de tranen veelvuldig over de wangen, zeker toen zijn vrouw het woord nam en omschreef hoezeer hun afwezigheid van invloed is op de 2 kinderen. “Ze hebben het zwaar. Beide slapen slecht en de jongste haalt op school slechte cijfers door dit alles. Ze missen hun ouders en wij missen hen.”

Op 3 april gaat de rechtszaak verder en ook dan is het een zogeheten regiezitting, waarbij er inhoudelijk gezien nog niks wordt behandeld. Zoals het zich nu laat aanzien gaat dit laatste pas rond de zomervakantie gebeuren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen