Jarenlange burenruzie in Albergen eindigde op de intensive care

Foto: Mark Mensink

Vanmorgen stond de 25-jarige Jordy K. voor de rechter in Almelo. Hij wordt verdacht van 3 strafbare zaken: poging tot doodslag of zware mishandeling, bedreiging en verduistering. Alles heeft betrekking op zijn toenmalige buren in Albergen.

Volgens de verdachte en zijn familie worden zij al jarenlang gefilmd door het slachtoffer en diens man, de buren van zijn ouders. Zo ook op 12 november 2015. Het 66-jarige slachtoffer heeft verklaard dat ze dit op dat moment deed vanwege het jennen dat Jordy bij haar 4 honden deed, maar die ontkende dit voor de rechtbank. “Ik ben een dierenvriend en zou dat nooit doen, ook niet als ik dronken ben.” Ten tijde van het voorval, zo gaf hij tegenover de rechtbank wel toe, had hij namelijk 2 flessen Safari op. Naar eigen zeggen flipte hij compleet toen de buurvrouw hem opnieuw filmde en klom hij hierna over een hek naar die buren om de camera af te pakken. Hierbij sloeg hij de vrouw en schopte haar ook toen ze eenmaal op de grond lag. Vervolgens zou hij de filmcamera hebben meegenomen naar huis en later weggegooid hebben in een aangrenzend bos.

Dreiging met slagersmes

Voor het slachtoffer, die zelf inmiddels spreekt van aanslagen op haar leven, was de lijdensweg nog niet ten einde. De verdachte kwam terug met een slagersmes om haar voor eens en altijd duidelijk te maken dat hij niet gediend is van haar filmpraktijken. Via andere buren werd in allerijl de dochter van het slachtoffer gebeld, waarna de politie ingeseind werd en ter plaatse kwam om K. te arresteren.

Bij het opnemen van haar verklaring op het politiebureau verloor de gewonde vrouw het bewustzijn. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en werd hier enkele dagen verpleegd op de intensive care, o.m. voor een hart- en adembewaking. Op haar lichaam trof een arts veel blauwe plekken aan die overeenkomen met een mishandeling.

Zelf wilde het slachtoffer niet bij de behandeling van deze rechtszaak aanwezig zijn, maar de rechter las wel een verklaring van haar voor. Hierbij gaf ze aan dat ze een trauma heeft overgehouden aan de gebeurtenissen, lijdt aan slapeloosheid en naar een psychiater gaat voor een behandeling.

Na de ziekenhuisopname dook het gezin noodgedwongen onder op een andere locatie, inclusief hun honden.

Verduistering

Naast de mishandeling en bedreiging van diens vroegere buurvrouw, stond K. ook terecht vanwege de mogelijke verduistering van een postpakketje op 20 mei 2015. De buurman had iets besteld, maar zag naar eigen zeggen dat de verdachte dit van de koeriersdienst in ontvangst nam. De koerier zelf verklaarde ook dat zij het aan iemand met tatoeages op de onderarm had afgegeven, die hierbij zei dat hij het wel aan de buurman zou gaan overhandigen. Het laatste kon H. zich niet meer herinneren, net als de naam op het pakketje.

Strafeis en pleidooi

Hoewel niet helemaal precies duidelijk is waar er welke feiten hebben plaatsgevonden, weerspreken verschillende getuigen wel de verklaringen van de verdachte. Zo is een 17-jarige buurjongen ooggetuige geweest van de mishandeling en heeft een andere buurtbewoonster hiervan ook een aanmerkelijk deel gezien.

Officier van justitie mr. Karel de Valk vindt het aangrijpende voorval voldoende om te komen tot de eis van een gevangenisstraf voor de duur van 16 weken, waarvan 8 weken voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Bovendien wil hij dat ‘first offender’ K. een contact- en locatieverbod krijgt voor zowel het adres van de slachtoffers als zijn eigen ouders.

De advocaat van de verdachte, mr. Joni Eliya, gaf te kennen dat hij twijfelt aan alle verklaringen en vanuit de slachtoffers overlegde cijfers t.b.v. de geëiste schadevergoedingen. Volgens hem is er niks bewezen van de strafbare feiten en daarom vroeg hij de meervoudige strafkamer om vrijspraak voor zijn cliënt. “Wie is hier het daadwerkelijke slachtoffer, zo vraag ik me af. Als je gedurende jaren en stelselmatig gefilmd, getreiterd en lastiggevallen wordt – als kind al, ben je misschien wel een veel groter slachtoffer dan degene die mishandeld is.”

De slachtoffers eisen in totaal meer dan €21.000 aan schadevergoeding. K. woont inmiddels in Zwolle, ver weg van alle problemen in het Albergse.

Op 2 februari doet de rechter uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen