Tubbergenaren verspreiden Hollands ‘voetbalevangelie’ in VS

Foto:

De Nederlandse voetbalstijl is over de hele wereld vermaard. Vaak verzorgd en aanvallend voetbal, het liefst met opkomende backs en buitenspelers de uiterste lijnen van het veld opzoeken. Maar sowieso met een idee erachter en nooit ‘zomaar’. Iets dat landen waar de voetbalsport nog niet uitgediept is, erg aanspreekt. En een buitenkansje ook voor Nederlanders die graag de uitdaging aangaan.Zo’n buitenlands avontuur, in ruil voor vrijwilligerswerk op de grasmat, dat is ook wat Kelvin Stopel en Jeroen Geerink aansprak. Plus de internationale coachingservaring die ze hiermee opdoen. De 2 Tubbergenaren zijn daarom vrijdag afgereisd naar de Verenigde Staten om trainingen te verzorgen voor de Total Soccer Academy (TSA) in Cleveland (Ohio), een voetbalschool voor zowel jongens als meisjes. In de VS wordt de sport veelal gezien als vrouwensport en daarom nog steeds in merendeel beoefend door meiden.

Gisteren hebben zij de eerste trainingen afgewerkt. De trainingen zijn op basis van de ‘Hollandse school’, een manier van trainen volgens de richtlijnen van de KNVB. Kelvin Stopel: “Hier heb ik de U12, U13 en U14 gedurende 4 uur training gegeven, inclusief pauze. Jeroen heeft de U9 en U8 training gegeven.” Na deze training zijn ze teruggereden naar het huis van hun ‘baas’. “Hier bereiden we onze training voor die we die avond gaan geven. Ik heb die avond 1,5 uur finishing training verzorgd voor de Shaker high school boys, vergelijkbaar met B-junioren in Nederland. Jeroen heeft een 3 uur durende training gegeven aan de meiden van dezelfde leeftijd. Dit is het dagprogramma voor deze week, dus we geven 5 dagen training.”

104630516401187927460696853104905432506558n

In het weekend zijn Stopel en Geerink wel vrij en kunnen ze genieten van het leven in Amerika (uitgaan, stad bekijken, honkbalwedstrijd gezien van de Indians (MLB), naar een wedstrijd van Columbus Crew (MLS) en naar de Niagara Falls). Vanaf volgende week trekken zij naar andere voetbalkampen, om ook daar voetballessen te geven. De trainers zullen op 21 juli terugkeren naar Nederlands grondgebied.

Amerikaanse voetbalschool op Nederlandse leest
TSA is een initiatief van Paul Driesen. De Nederlander woont sinds 1992 in de Verenigde Staten en in de zomermaanden verzorgt hij samen met ongeveer 150 vrijwilligers de voetbalkampen. Dit biedt jongens en meisjes de mogelijkheid om technische voetbalvaardigheden te verbeteren. Het in teamverband spelen is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma, maar persoonlijke groei en het bevorderen van passie voor de voetbalsport maakt daar even zozeer onderdeel van uit. De organisatie voorziet ongeveer 700 kinderen,  in de leeftijd van 4 tot 18 jaar en verschillende niveaus, van voetbaltraining.

Hollanders gewild
In navolging van de grondlegger van het ’totaalvoetbal’, Rinus Michels, braken rond de jaren ’80 trainers als Guus Hiddink, Dick Advocaat en Leo Beenhakker door. In de jaren ’90 volgde ook Louis van Gaal het voorbeeld van Michels. Met een team dat voor een groot deel uit zelf opgeleide spelers bestond, wist hij de Europa Cup 1 te winnen.

Waar de Nederlandse speelstijl wordt ingevoerd, valt dit vaak samen met de aanstelling van een Nederlandse trainer. En dit maakt de Nederlandse trainers gewild bij teams over de hele wereld. Zo ook in de VS, eigenlijk grotendeels nog een ‘voetbalontwikkelingsland’ wat kwaliteitsniveau betreft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen