Gerwin Kolkman verovert titel Royal Zomerdartscompetitie

Foto:

In 2004 werd in Geesteren voor het eerst de zomerdartscompetitie georganiseerd. Een competitie met een persoonlijke inzet voor het winnen van het clubkampioenschap. Toen nog onder de naam China, maar reeds jaren de Royal Zomerdartscompetitie. Ook voor de 11e editie was er wederom voldoende animo met daarin debutant Bart Blokhuis, inmiddels al een beetje bekend geworden door zijn puike spel en het winnen van de persoonlijke kampioenschappen in de gemeente Tubbergen.

Deze Blokhuis liet van meet af aan duidelijk merken met een doel aan deze competitie te zijn begonnen en scoorde er met 16 en 17 darters op los waarbij de ene 180 na de ander erin vloog. Hierdoor bestempelde hij zich gelijk tot favoriet voor de titel. Gaandeweg de competitie waren de spelers behoorlijk aan elkaar gewaagd en waren er liefst 7 spelers in de race voor een plek in de play-offs. Blokhuis had zijn beste spel wel gehad en Harold Paus eiste aan het eind de koppositie op. Het saldo van de legs bracht de beslissing voor de vierde plek.

Halve finales
Harold Paus nam het in de halve finale op tegen titelverdediger Raymond Saris. Beide heren behaalden helaas niet het niveau dat we van hen gewend waren. Wellicht dat de spanning enigszins parten speelde. Na een 3-3 tussenstand verloor Raymond de controle terwijl Harold juist wat beter ging gooien en stukje voor stukje een steeds grotere voorsprong wist te bemachtigen. Raymond kwam niet meer terug in de wedstrijd en met een 10-5 overwinning ging Harold voor de 5e keer naar de finale.

Prima start
De andere halve finale werd gespeeld tussen Bart Blokhuis en Gerwin Kolkman. De verwachting van menigeen was een simpele overwinning van eerstgenoemde, juist ook omdat Gerwin Kolkman in vorige halve finales niet met de spanning om wist te gaan. Toch was deze wedstrijd tegendraads. Kolkman speelde zeer ontspannen en stond snel met liefst 6-0 voor. Blokhuis speelde voor wat hij waard was en probeerde met een 13-darter terug in de wedstrijd te komen, maar de opgelopen achterstand bleek te groot en met 10-4 verlies moest de favoriet zijn meerdere erkennen in Kolkman.

Finale
Voor het eerst dus Gerwin Kolkman in de finale tegen routinier Harold Paus die al voor de 5e keer mocht aantreden. Een nieuwe winnaar zou er dus hoe dan ook uitrollen, omdat Paus nog niet eerder wist te winnen. Opnieuw ging Kolkman voortvarend van start in de wedstrijd van maximaal 7 sets van best of 5 legs. Met 3-1 en 3-0 werden de eerste 2 sets opgeëist. In de 3e set kwam Paus eindelijk beter in de wedstrijd en even zag het er naar uit dat hij de set binnen zou pakken. Maar telkens was daar Kolkman op het juiste moment om Paus onder druk te zetten en weer een set binnen te halen (3-2). Na de pauze geloofde zelfs deze niet meer in zijn eigen kansen en in stijl, namelijk met een 122 finish, beëindigde Kolkman de wedstrijd.

Prijsuitreiking
Vlak voor de voetbalwedstrijd Nederland tegen Costa Rica werden de prijzen nog even uitgereikt door Tom Kamphuis. Voor de hoogste finish in deze competitie ontving Frits Kolkman een trofee. Zijn 128 finish was de hoogste en werd niet verbeterd. Bart Blokhuis behaalde dus een 3e plaats en ontving eveneens een prijs voor de meest gegooide 180-ers deze competitie, namelijk 5 stuks. Titelverdediger Raymond Saris moest genoegen nemen met een derde plaats, Harold Paus met de 2e plaats. Winnaar van de Royal Zomerdartscompetitie 2014 is Gerwin Kolkman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen