Leerlingen Aloysiusschool te Geesteren genieten van judolessen

De leerlingen van de Aloysiusschool te Geesteren hebben bijzonder genoten van de judolessen, die gegeven werden door judoleraar Joep Ritzen. Judovereniging THAG verzorgt jaarlijks introductielessen om de kinderen kennis te laten maken met judo. Judo is geen volkssport. Daarom vindt de judovereniging dat zij een belangrijke taak heeft in het onder de aandacht brengen van deze mooie sport.

Judo is een uit Japan afkomstige zelfverdedigingssport. Bij deze sport wordt geprobeerd om een ander door middel van technieken te controleren. Staande probeer je iemand te werpen en op de grond maak je onder meer houdgrepen, zodat de ander niet meer kan ontsnappen. Judo is eigenlijk stoeien met regeltjes, waarbij het respect voor de ander een niet onbelangrijke regel is.

De kinderen kunnen bij de vereniging aan judotraining(en) en vrijblijvende wedstrijdjes meedoen. De judoles en de wedstrijden dragen bij aan:

  1. Weerbaarheid van het kind. Door te stoeien leer je voor jezelf opkomen en leer je afstand te nemen als iemand met verkeerde bedoelingen op je af komt. Ook wordt judo in combinatie met andere sporten beoefend om makkelijker in duel te gaan bij teamsporten of om de kracht, de fijne motoriek en de balans te verbeteren;
  2. Zelfvertrouwen krijgen. Door het fysieke contact bij judo krijg je een open houding in de richting van andere kinderen en leer je voor jezelf opkomen. Het vormt als ware een bruggetje om contact te maken met kinderen. Door andere kinderen te leren kennen en technieken samen goed te doen, krijg je zelfvertrouwen. Het samenwerken is erg belangrijk. Anders dan vaak gedacht is judo een teamsport, waarbij je elkaar vooral tijdens de trainingen hard nodig hebt;
  3. Respectvol met elkaar omgaan. In het judospel leer je omgaan met elkaar, doordat je met verschillende kinderen oefent. Bij veel oefeningen leer je rekening houden met elkaar. Je kunt bij judo iemand niet hard werpen, maar je begeleidt de val van de ander. Daarbij leer je fysieke angsten te overwinnen;
  4. Zelfbeheersing. Het judospel is absoluut niet gemeen. Alle regels in het spel zijn erop gericht anderen en jezelf geen pijn te doen. Sommige kinderen zijn wat onstuimig (wellicht zonder opzet). Door te judoën leer je jezelf beter kennen en beheersen;
  5. Leren vallen. Een belangrijk aspect bij judo is dat je leert vallen. Je krijgt automatische reacties in het vallen. Je leert bijvoorbeeld je armen en hoofd te beschermen door een judorol te maken. Of je leert een dusdanige houding aan te nemen dat je minder snel een blessure oploopt als je in het dagelijks leven valt.

Kinderen die willen kijken of judo iets voor hen is, mogen gebruik maken van de aanbieding tot 1 juli lidmaatschap en een judopak voor slechts €35 of gratis 3 lessen volgen. De lessen worden gegeven in de gymzaal aan de Kampboerlaan te Geesteren (gymzaal achter de basisschool).

Naast judolessen voor de jeugd biedt de judovereniging ook judo aan in kleine groepen en voor volwassenen. Meer informatie is te verkrijgen bij Erik den Hollander, 0622691261 of op de site van de judovereniging: www.jvthag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen