Pien’s voetbaldroom (voorlopig) in duigen

Foto: Redactie

Als klein meisje van 5 kwam Pien Hindriksen aan de hand van haar moeder vanaf de zwemles bij De Vlaskoel uit de deur lopen en wijst dan opeens naar rechts. “Daar wil ik naar toe, ik wil op voetbal, want later ga ik voetballen bij de vrouwen van FC Twente.”

Pien is geen ‘meisje-meisje’. Op haar BMX-crossfiets en een bal onder haar arm is ze altijd op zoek naar jongens die een potje willen voetballen. Vanaf de kabouters voetbalt ze inmiddels met veel plezier en enthousiasme bij TVC’28 in een jongenselftal. Op dit moment in C1. De jeugdopleiding van de Tubbergse voetbalvereniging staat hoog aangeschreven in Twente door het relatief hoge niveau waarop de jeugdteams spelen. Alle prestatieteams spelen namelijk op hoofdklasse- of divisie-niveau. Pien groeide door, kwam in beeld bij de KNVB waar ze ongeveer een jaar heeft meegevoetbald en sinds anderhalf jaar speelt ze bij FC Twente. Een half seizoen bij de meiden onder 12 en inmiddels bij de meiden onder 14. Tijdens een voortgangsgesprek begin januari kreeg ze van haar trainer te horen dat als ze zo door gaat met voetballen, ze volgend seizoen door mag naar C3; de voetbalacademie. Dit betekent in Enschede naar school, 5 keer per week trainen, halen en brengen met een busje van FC Twente en op zaterdag competitie. “Wauw”, denkt Pien dan, “mijn droom komt uit”.

2014: Het vrouwenelftal van FC Twente heeft nu 3 keer het Nederlands kampioenschap gewonnen en 2 keer de BeNeleague titel. Nederland krijgt het EK Vrouwen in 2017 toegewezen, het is ondertussen wereldwijd de grootste sport voor meisjes en vrouwen. In Nederland voetballen al 130.000 meiden en dit aantal stijgt met rap tempo.

Maart 2015: Een inktzwarte tijd. FC Twente zit in financieel zwaar weer. Het vrouwenelftal van FC Twente zal overgaan in een aparte stichting en de club trekt de handen af van vrouwenvoetbal. In één klap is het perspectief weg. Wat nu? Er volgen verschillende bijeenkomsten waar speelsters en ouders geïnformeerd worden over de stand van zaken.

Verlossend woord

Inmiddels is onderzocht of het vrouwenvoetbal van FC Twente in een aparte stichting ondergebracht kan worden. Men wil weten of het mogelijk is om alle onderdelen van de vrouwentak van de club in stand te kunnen houden en of die onderdelen zichzelf financieel zouden kunnen redden. Op 13 april komt het verlossende woord. Het vrouwenvoetbal van FC Twente maakt een doorstart, inderdaad in een nieuwe stichting. Het eerste elftal kan in de nieuwe organisatie blijven meespelen om de landstitel in de Eredivisie Vrouwen. De nieuwe stichting start per 1 juli. Dankzij de financiering van hoofdsponsor Roetgerink Mode en een sponsorgroep Vrienden van FC Twente Vrouwen is er voldoende draagvlak om op het huidige niveau door te gaan. FC Twente draagt de komende 2  jaar nog 2 ton bij.

Begrotingstekort

Er moet nog wel een begrotingstekort van €50.000 worden afgedekt. En er wordt bezuinigd in de jeugdtak waardoor het C3-elftal niet meer in de competitie kan uitkomen.

De meiden onder de 16 jaar kunnen alleen in een trainingsgroep verder. In deze groep wordt Pien volgend seizoen geplaatst. Ouders zorgen 2 keer per week zelf voor vervoer en betalen iedere maand een bijdrage/contributie. Daarnaast blijft Pien 2 keer per week bij TVC’28 trainen en op zaterdag in de jongenscompetitie mee voetballen.

Voortzetting

Het is ook de bedoeling dat Jong FC Twente Vrouwen doorgaat in de topklasse. Met het bezuinigingspakket en de steun van de sponsors is er “voldoende perspectief om met het eerste elftal te blijven meespelen om de landstitel in de eredivisie vrouwen en daarmee om een Champions league-ticket”.

FC Twente Vrouwen zal ingaande het seizoen 2015-2016 op eigen (voetbal)benen moeten staan. Voor de realisatie van de sportieve ambities is echter een goede en gezonde financiële basis vereist. Eenieder kan meehelpen aan de ontwikkeling van FC Twente Vrouwen met het invullen van een solidariteitscertificaat. Hiermee maakt iemand het voor de eerste selectie mogelijk op topniveau te blijven voetballen en wordt de meiden in de academie én in de regio de kans geboden hun droom om ooit in de eerste selectie van FC Twente Vrouwen te spelen, te realiseren.

Voor een jong meisje valt het niet mee om certificaten van respectievelijk €250, €500 en/of €1.000 aan de man te brengen. Toch wil Pien er alles aan doen om de verkoop van de certificaten te promoten. Misschien zijn er bedrijven die belangstelling tonen. Daarom zoekt ze op deze manier, via de media, contact. Klik hier voor het formulier om daarmee een certificaat te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen