Cogas: Plannen voor uitrol glasvezel buitengebied Twente gereed

Foto: Onbekend

Komende woensdag zal Cogas een toelichting geven op haar plannen om in buitengebied van Twente glasvezel aan te leggen. Vermoedelijk zal de gemeente Tubbergen hierin een pilot-rol toebedeeld krijgen. In de dorpskernen is inmiddels al glasvezel aanwezig.

Er is een concreet plan ontwikkeld voor de aansluiting van 20.000 adressen. Het gaat om de 9 Twentse gemeenten die aandeelhouder zijn van energie- en kabelbedrijf Cogas. Naast de gemeente Tubbergen zijn dat Almelo, Wierden, Oldenzaal, Hof van Twente, Twenterand, Dinkelland, Borne en Hardenberg. De buitengebieden van heel Overijssel tellen 41.000 aansluitingen en ook nog eens 150 bedrijventerreinen.

Met het supersnelle glasvezelnetwerk kunnen bewoners maximaal gebruik maken van het snel stijgende aanbod van digitale producten en diensten, zoals bijvoorbeeld video on-demand. De provincie Overijssel steunt de aanleg van glasvezel in Twente met een subsidie van €56 miljoen. Bij 1/3 van dat bedrag gaat het om subsidie, 2/3 betreft een lening. Voorwaarde is wel dat bewoners meebetalen.

Piet Grootenboer, directeur Cogas Kabel Infra, zal tijdens de bijeenkomst uitleg geven over de huidige stand der zaken en wethouder Tom Vleerbos van de gemeente Tubbergen gaat een woordje doen over de implicaties voor bewoners. Prof. dr. Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft daarnaast zijn visie over de ontwikkeling van het Nederlandse platteland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden