‘Glasvezel maakt platteland buitengewoon bereikbaar’

Foto: Onbekend

De gemeente Tubbergen is er als eerste gemeente in ons land in geslaagd het complete buitengebied te verglazen. En zoals het er nu naar uitziet, komt Dinkelland daar direct achteraan. Met de komst van glasvezel, krijgt het platteland een enorme impuls en onbegrensde mogelijkheden. Hoe groot die impact is, wordt duidelijk tijdens het symposium Platteland van de toekomst. Buitengewoon bereikbaar, dat op 12 februari wordt gehouden.

Voor wie in de bebouwde kom woont, is internet zo vanzelfsprekend dat je er allang niet meer over nadenkt. Maar wie dagelijks worstelt met een trage verbinding, waardoor een simpele mail sturen bijna net zoveel tijd kost als de ouderwetse handgeschreven brief, kan niet wachten tot de glasvezels in de grond liggen. Toch is het nog geen enkele gemeente in ons land gelukt om het totale buitengebied te voorzien van glasvezel, simpelweg niet omdat de benodigde 50% van de aansluitingen lang niet overal gehaald wordt. Dat Tubbergen hier wel in slaagde is geen toeval, maar het resultaat van een goede samenwerking tussen inwoners, Cogas en gemeente én dankzij de totaal andere manier van aanleggen.

Wat er nu zo speciaal is aan de manier van aanleggen in Tubbergen en straks ook in Dinkelland is geen geheim. Sterker nog, de beide colleges van deze gemeentes willen hun kennis graag delen met andere gemeenten en glasvezelwerkgroepen uit andere provincies. Dat is precies wat er gaat gebeuren op het symposium, dat plaatsvindt op een unieke locatie in Tubbergen. “De komst van glasvezel betekent veel meer dan de meeste mensen in de eerste instantie denken”, zegt de Tubbergse ‘glasvezelwethouder’ Tom Vleerbos. “Door de aanleg van razendsnel internet in het buitengebied, maakt het niet meer uit waar je woont of werkt, omdat de hele wereld via je computer of laptop onder handbereik hebt. Dat betekent dat ondernemers zich kunnen vestigingen in vrijkomende boerenschuren, dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, dat ook jongeren in het buitengebied gewoon kunnen chatten met leeftijdsgenoten. Kortom, alles wat zo normaal is voor de inwoners van een dorp of stad, wordt dat ook voor het buitengebied en dat is geweldig. Dat gunnen wij iedereen.”

Voor Dinkelland blijft het tot 15 februari nog even spannend, want op die dag wordt duidelijk of ook daar de benodigde 50% van de aanmeldingen wordt gehaald. “Gezien de overweldigende aandacht tijdens onze informatieavonden, heb ik daar een goed gevoel over”, zegt wethouder Ilse Duursma. “We hopen dat de publicaties rondom het symposium de mensen die nu nog twijfelen, net dat laatste zetje zullen geven.”

Het symposium zet vooral in op de thema’s Agro & Food, Zorg en Vestigingsklimaat. Het programma bestaat uit een ochtenddeel waarbij Tubbergen en Dinkelland hun ervaringen en leerpunten delen  met onder andere gemeenten, provincies, lokale werkgroepen. In het middagdeel wordt inspirerende wijze aandacht gegeven aan de manieren waarop glasvezel in de praktijk toegepast kan worden. “Door het symposium hopen wij de samenleving te inspireren en motiveren om de kansen van breedband maximaal te benutten”, aldus beide wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen