Aandeelhouders Cogas met spoed bijeen

Aankomende vrijdag komen de Twentse gemeenten die aandeelhouder zijn van Cogas bijeen om te praten over de ophef die ontstaan is nu abonnees van Ziggo gedwongen over moeten stappen op Caiway. Initiatiefnemer is de gemeente Wierden, tevens de vermoedelijke locatie van de spoedzitting. Dat liet burgemeester Stegers, vanuit Tubbergen portefeuillehouder, zich gisteravond – tijdens de beantwoording van vragen vanuit de raadscommissie Ruimte en Economie – ontvallen.

Cogas beheert het coaxkabel-netwerk in een groot deel van Twente. Via dit netwerk wordt nu een standaard analoog tv-abonnement aangeboden. Wie meer diensten wil via de kabel, kan dat op dit moment alleen regelen via de huidige Cogas-partner Ziggo. Dat bedrijf biedt extra tv-zenders, digitale en interactieve tv en internet en bellen via de kabel.
Nieuwe partner
Cogas heeft besloten om met ingang van aankomend jaar verder te gaan met een nieuwe partner, Caiway. Cogas stuurde vorige week een brief met die mededeling naar haar klanten. Abonnementen bij Ziggo worden door Cogas automatisch stopgezet. Voor de Ziggo-abonnees betekent dat dat ze verplicht moeten overstappen, omdat dit bedrijf dan van hun kabel verdwijnt.
Cogas koos naar eigen zeggen voor Caiway, omdat dit telecombedrijf zowel pakketten voor traditionele coaxkabel als voor glasvezel aanbiedt. Ziggo heeft alleen kabelpakketten en wil niet over op 100 procent glasvezel.
glasvezel-aanleggen
Ophef door beknotten keuzevrijheid
Beheerders van glasvezelnetwerken zijn verplicht dit open te stellen voor verschillende providers. Reggefiber, concurrent van Cogas in de aanleg van glasvezel, biedt de keuze uit 15 providers. Bij Cogas is dit voorlopig beperkt, want alleen Caiway heeft momenteel toegang tot het netwerk. In de loop van volgend jaar komen daar wel andere providers bij, maar het is nog niet duidelijk wie dat worden en vanaf welke datum ze hun diensten aanbieden. De overgang van Ziggo naar Caiway vindt in januari en februari 2015 plaats.
De brief van Cogas leidde al tot kamervragen, ingediend door het CDA. Het bedrijf geeft inmiddels aan geschrokken te zijn van de weerstand tegen een overstap naar Caiway. Dat bedrijf is eigendom van investeringsmaatschappij CIF, tevens aandeelhouder van Cogas.
Buitengewone aandeelhoudersvergadering

De ongeplande bijeenkomst van aandeelhouders staat gepland voor aanstaande vrijdag. Locatie is naar alle waarschijnlijkheid het gemeentehuis in Wierden, aangezien de aldaar verantwoordelijk wethouder de initiatiefnemer is voor de aandeelhoudersvergadering. Volgens burgemeester Stegers zullen niet alle gemeenten vertegenwoordigd zijn, aangezien de buitengewone bijeenkomst op zo kort mogelijke termijn gehouden diende te worden en sommige portefeuillehouders daardoor verhinderd zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen