Dorpen Centraal wil alternatieve woonvormen stimuleren

Foto: Pexels

De op-een-na-kleinste partij in de Tubbergse gemeenteraad, Dorpen Centraal (DC), wil dat de gemeente een ‘wooncoördinator’ voor het stimuleren van alternatieve woonvormen gaat aanstellen.

DC wil dat de coördinator zich o.a. bezighoudt met het informeren en inspireren van burgers omtrent alternatieve woonvormen en het begeleiden van initiatieven van particulieren of ontwikkelaars. De desbetreffende man of vrouw moet volgens de partij een verbindende factor is voor inwoners van de verschillende dorpen die wel ideeën hebben over alternatieve woonvormen maar hier op individuele wijze (nog) geen vorm aan kunnen geven. Anoesjka Kemperink: “Overal in Nederland zie je alternatieve woonvormen. Niet alleen voor ouderen, maar ook jongeren. Misschien duurt het even alvorens het hier aankomt, maar in andere delen van het land is men er al volop mee bezig. We willen mensen hier houden en doen er alles aan om dit te stimuleren.”

Kritiek

Ans Detert Oude Weme (GB/VVD) leverde behoorlijk felle kritiek op de plannen van Kemperink. “Onze gemeente kent hele mooie bouwplannen die het in zich hebben dat men naar elkaar om zal kijken. Laat onze burgers keuzes maken, zeg ik daarover. Mijn Dorp 2030 is het levende bewijs van wat onze fractie voorstaat. Laat alle leeftijden met én door elkaar wonen. We willen toch even opmerken het zeer betreurenswaardig te vinden dat door individuen met bezwaarschriften deze projecten, om jong en oud samen te laten wonen, tegengehouden worden”, aldus Detert Oude Weme. “Voor eenieder die dat wenst is er een huurwoning. Binnen een jaar sta je op nummer 1 van de wachtlijst.”

Ellen Veenhuis (CDA) gaf aan dat haar partij open staat voor alternatieve woonvormen, maar dat ze tegelijkertijd vinden dat een dergelijk initiatief niet vanuit de gemeente moet komen. “We kunnen ons voorstellen dat iets dergelijks uit Mijn Dorp 2030 naar voren kan komen.”

PvdA’er Henk Wessels lijkt het aanstellen van een aparte coördinator niet erg zinvol c.q. overbodig. “Er lopen hier genoeg mensen met dergelijke kennis in huis. Dit is bij uitstek iets dat . Ik heb een beetje moeite met het geringschattende toontje alsof wij hier achter dikke lagen krantenpapier zitten. Ik denk dat men hier prima kan aangeven welke woonwensen men heeft.”

Kemperink: “Zeker niet de bedoeling om dit geringschattend over te laten komen. Maar soms leeft iets gewoon nog niet onder de mensen. Er ligt volgens ons een taak bij de gemeente om zoiets onder de aandacht te brengen.”

Detert Oude Weme: “Ik denk dat een dergelijke ‘wake-up call’ niet nodig is. Een simpele fietstocht door de gemeente laat al zien dat het allang gebeurt.”

Reacties