“Je hoeft geen expert te zijn om een moestuin te beginnen”

Foto: Noaberkracht

Een moestuintje, alleen of met een ander; eten van eigen grond. Het is interessant voor mensen die hun boodschappenrekening graag zien dalen of voor iemand die het telen van groenten onder de knie wil krijgen.

De moestuintjes voor inwoners van de gemeente Tubbergen met een minimuminkomen bevinden zich achter het standbeeld van Dr. Schaepman aan de Almeloseweg te Tubbergen en zijn in 2013 ontstaan door een idee uit de samenleving. Schuttersvereniging Tubbergen heeft vervolgens een stuk grond beschikbaar gesteld voor de aanleg ervan.

In de praktijk

Linda Rolefes bezit nu een aantal jaar een moestuintje. “De moestuin betekent voor mij veel meer dan een plek waarop ik mijn groenten kan verbouwen. Het brengt mij ook sociale contacten.” Voor wie er behoefte aan heeft, hebben we de moestuin-groepsapp aangemaakt. “Hierin overleggen we wel eens wanneer we de tuin ingaan. Ook laten we elkaar weten wanneer we op vakantie zijn, zodat een ander de groenten in die periode water kan geven. Op die manier helpen we elkaar verder en het is nog eens enorm gezellig ook. Je hoeft echt geen expert te zijn om een moestuin te beginnen, want we leren van elkaar.”

Af en toe neemt Linda ook haar kinderen mee naar haar moestuin. “Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten waar groente vandaan komt: niet uit de supermarkt of een fabriek, maar uit de natuur. Daarnaast is het gezond om buiten te zijn en ben je lekker in beweging.” Maar dat zijn niet de enige redenen waarom Linda een moestuin aanraadt. “Het is heerlijk om je hoofd leeg te maken en gezellig te kletsen tijdens het tuinieren. Daarnaast geeft het een goed gevoel om je groenten te zien groeien. Je ziet het resultaat uit de kleine zaadjes die je koopt. Groenten uit de moestuin zijn ook nog eens puur biologisch en je proeft direct het verschil met groenten uit de winkel.”

Aanmelden

Wie een minimuminkomen heeft en ge├»nteresseerd is in een stukje grond voor de aanleg van een moestuin, kan zich aanmelden bij [email protected] onder vermelding van uw naam en telefoonnummer. Ook bellen naar de gemeente Tubbergen (tel. 0546-628000) is mogelijk. Vraag dan naar Jan Busscher. Hij kan meer informatie over het project geven.

Reacties