Glaskunstenares uit Reutum staakt webshop na conflict met de overburen

Kerkstraat te Reutum
Kerkstraat te Reutum
Foto: Google Maps

Eind vorig jaar hebben buren van een kunstenares aan de Kerkstraat in Reutum aan de gemeente gevraagd om op te treden tegen een stoepbord, het glasatelier en camera’s op dat perceel. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover enkele beslissingen genomen.

Op 30 november 2016 heeft een gemeentelijke toezichthouder een controle uitgevoerd. Hij heeft daarbij het volgende geconstateerd:

  1. Op het moment van de controle was het stoepbord niet aan de weg geplaatst.
  2. Geconstateerd is dat er in de voormalige garage van de woning een ruimte is gerealiseerd waar workshops gegeven kunnen. De toezichthouder heeft ter plaatse geen vast verkooppunt geconstateerd.
  3. Ten tijde van de controle was de installateur van de beveiligingsinstallatie aanwezig. Er is een aantal camera’s aan de woning geplaatst. Gebleken is dat de camera’s o.a. aan de voorzijde van de woning het eigen terrein in beeld brengt en deze beelden opneemt. De bewoners geven aan deze camera’s geplaatst te hebben i.v.m. hun eigen veiligheid en de eventuele controle op hun bezittingen.

Vlak voor Kerst 2016 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de verschillende Reutummers en vertegenwoordigers van de gemeente Tubbergen. Doel was om te bekijken of het mogelijk was om het conflict tussen beide partijen op te lossen. Dit heeft echter niet geleid tot een vervolggesprek.

Beslissingen

Aangezien er geen bord stond toen er gecontroleerd is, wijst het college dit deel van het verzoek af. Een atelier plus bijbehorende webshop waar sieraden gekocht kunnen worden, is volgens de burgemeester en wethouders bedrijfsmatig en niet toegestaan op deze woonlocatie.

Tijdens de gemeentecontrole is overigens gebleken dat het camerabeveiligingssysteem zo is gemonteerd en afgesteld dat alleen het eigen perceel met daarop de eigendommen worden vastgelegd. Het in beeld brengen van
openbare ruimte zoals wegen en omliggende percelen is derhalve niet aan de orde.

Webshop offline

De glaskunstenares is inmiddels gestopt met de webshop voor glazen sieraden, waardoor er geen sprake meer is van detailhandel aan huis. Het nog wel aanwezige glasatelier is te vergelijken met een goud- en zilversmid of pottenbakker en valt onder de definitie ‘aan huis verbonden beroep’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen