Koninklijke onderscheiding voor Gerrit Olimulder

Tijdens de traditionele ‘lintjesregen’, daags voor Koningsdag, ontbrak hij vanwege een vakantie. Vandaag kreeg Gerrit Olimulder alsnog een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Nog op de camping in het zonnige Gran Canaria werd hij vorige week via een videoverbinding door de burgemeester verrast, omringd door (klein)kinderen en zijn vrouw. “Heel bijzonder, ik word er stil van”, zei hij toen al. Het filmpje werd vandaag getoond in het gemeentehuis, waar Olimulder en andere genodigden bijeen waren.

Toespraak

Een verrassing was het inmiddels dus niet meer. Toch blijft het natuurlijk een zeer speciaal moment, dat doorgaans maar eens in een mensenleven voorbij komt. Dat het koninklijk stukje waardering Olimulder dubbel en dwars toekomt, blijkt ook wel uit de speech die burgemeester Wilmien Haverkort-Wenker tot hem en alle aanwezigen uitsprak:

“Een verenigingsman in hart en nieren, dat is een korte samenvatting van het karakter van Gerrit Olimulder. Hij is iemand die snel het voortouw neemt. Hij komt niet alleen met goede ideeën, maar weet die zo over te brengen dat ook anderen daarover enthousiast worden.”

“Meneer Olimulder, u bent iemand die snel het voortouw neemt. Op 17-jarige leeftijd werd u voorzitter van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). U overzag al snel dat je samen met sterker bent dan alleen. Daarom nam u het initiatief voor een fusie met de KWJ (Katholieke Werkende Jongeren). Het lukte u om in 3 jaar tijd 2 verenigingen in 1974 samen te voegen tot de Jongeren Vereniging Geesteren (JVG). Zo jong al, zo actief. En dan een fusie leiden, heel knap.”

“Inmiddels zo’n 20, 21 jaar oud, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. U verwisselde het voorzitterschap van de KPJ voor dat van bestuurslid/bouwkundig adviseur van dorpshuis Erve Kampboer. Het was hele klus om de voormalige boerderij zo te verbouwen en in te richten dat deze voldoet aan alle eisen van een dorpshuis. In 1975 werd Erve Kampboer geopend en is inmiddels alweer ruim 40 jaar hét trefpunt voor Geesteren.”

“Het gezegde dat mannen geen 2 dingen tegelijk kunnen doen, gaat voor u niet op. Want tijdens deze enerverende klus, werd u ook voorzitter van volleybalvereniging Tornado. In 1983 leidde dit tot een fusie tussen de volleybalverenigingen Tornado en Tornado-Trim.”

“In 1989 werd u lector en voorganger van de Sint Pancratiuskerk te Geesteren en assisteert u de priester bij eucharistievieringen. Daarnaast gaat u voor bij avondwakes, bij woord- en communievieringen en gebedsvieringen. Het aantal uren dat u vanaf 1989 tot nu in het kerkenwerk hebt gestopt, loopt in de duizenden.”

“Inmiddels was Erve Kampoer aan een renovatie toe en wie kon dat nu beter begeleiden dan u? Toen u hiervoor gevraagd werd, hoefde u niet lang na te denken. In de daarop volgende 23 jaar was u intensief betrokken bij de renovatiewerkzaamheden, waarbij de vervanging van het dak in 2011 letterlijk één van de hoogtepunten was.”

“Daarnaast zette u zich ook in voor de realisatie van het Noaberplein dat in 2014 werd geopend die het dorpshuis en de Aloysiusschool een nieuwer en moderner aanzicht gaf.”

“Als rasechte Tukker houdt u ook van een feestje. Sinds u in 2008 werd benoemd tot Prins Carnaval en Sleutelprins, bent u op allerlei manieren actief betrokken bij carnavalsvereniging De Papsleef’n. Heel typerend voor u is dat u in de functie van sleutelprins een beroep deed op alle carnavalsverenigingen in de gemeente om samen te werken. Het carnavalsorgaan overlegt regelmatig met elkaar en deze nabijheid heeft zeker invloed gehad op de manier waarop het carnavalsongeval in 2016 samen is verwerkt. Na uw prinsenjaar bleef u vrijwilliger en zet u zich op allerlei fronten in. Zo was u in 2013-2014 lid van de jubileumcommissie, in 2015-2016 lid van de commissie sleutelprins en bent u lid van de optochtcommissie.”

“Kortom, u staat bekend als een sociaal bewogen persoon, iemand die waar mogelijk de samenwerking zoekt met anderen. Eigenschappen die door Koning Willem-Alexander worden bewonderd en wel in die mate dat Hij besloten heeft u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen