CDA: scheurverbod moet gewoon van tafel

Foto: Max Pixel

De provinciale CDA-fractie heeft gedeputeerde Hester Maij gevraagd bij het Rijk te pleiten om snel een besluit te nemen waarmee het zogeheten scheurverbod van tafel kan.

In en rond Natura2000-gebieden is door het Rijk een scheurverbod (het verbod om grasland te mogen bewerken) ingesteld om de natuur te beschermen. Op verschillende plekken in Overijssel leidt dit tot ongewenste situaties, terwijl de ontwikkeling van natuur ook bij het bewerken van het grasland niet in het geding komt. Bij Blokzijl komt een landinrichting in de problemen en o.m. in Twente komen boeren hierdoor in de knel.

Serieus

Bouwien Rutten, woordvoerder landbouw en natuur: “Er wordt nu onderzoek gedaan om een zorgvuldige afweging te kunnen maken. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Wat ik wel zorgelijk vind, is de afwachtende houding van de staatssecretaris ten aanzien van de definitieve beslissing. Hij wil ook de consequenties voor weidevogels in zijn beslissing betrekken. Dit onderwerp is controversieel verklaard en daardoor lijkt een snelle beslissing nog ver weg. Het CDA heeft zich altijd ingezet voor het behoud van weidevogels, maar wij hopen dat de staatssecretaris een manier kan vinden om beide problemen toch apart van elkaar te behandelen.”

Onderzoeksresultaten

Staatssecretaris Van Dam stelt dat de resultaten van het onderzoek in juni bekend zijn. “Voor Overijssel, maar ook voor de betrokken agrariërs is een beslissing op korte termijn zeer wenselijk. Als we moeten wachten op een nieuw kabinet en de behandeling in de Tweede Kamer, zijn we zomaar een jaar verder. Wat het CDA betreft mag de druk op de staatssecretaris verder opgevoerd worden, want het scheurverbod moet gewoon van tafel”, aldus een bezorgde Rutten.

Tubbergen

Gemeentebelangen/VVD heeft onlangs vragen gesteld in de Tubbergse gemeenteraad m.b.t. het scheurverbod. Om dit kracht bij te zetten hebben eveneens de fracties van o.a. CDA en VVD in de Provinciale Staten vragen aan de gedeputeerde gesteld en vervolgens is er tijdens een hoorzitting op 10 mei bij Hester Maij op aangedrongen er bij het Rijk voor te pleiten snel een besluit te nemen om het scheurverbod van tafel te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen