Oud-politica Marietje Hehenkamp-van Loon overleden

Marietje Hehenkamp-van Loon (midden)
Marietje Hehenkamp-van Loon (midden)
Foto: Gemeentebelangen/VVD

Afgelopen vrijdag is de voormalig politica Marietje Hehenkamp-van Loon op 84-jarige leeftijd overleden. Haar man Conrad (Coen), overleden in 2000, had jarenlang een huisartenpraktijk in de Hoofdstraat te Albergen. Vlak voor de eeuwwisseling verhuisden ze naar Amersfoort.

In een tijd dat vooral mannen de dienst uitmaakten in de Tubbergse gemeenteraad, wist Hehenkamp-van Loon zich buitengewoon goed staande te houden. Huub Wenneger, zelf 12 jaar wethouder geweest, herinnert zich die tijd nog goed en omschrijft haar als een fantastische vrouw die bij iedereen groot aanzien genoot. “Zij kwam in 1970 in de raad, ik in 1974. In 1981 zijn we gefuseerd en tot 1997 heb ik met haar in de fractie gezeten.”

Jarenlang heeft zij een grote stempel gedrukt op de politiek in de gemeente Tubbergen. Toen er bij de gemeente Tubbergen ruimte ontstond voor een derde wethouder, werd Hehenkamp-van Loon enkele malen gepolst – met name door het CDA – om het wethouderschap te aanvaarden. Dat weigerde ze echter vanwege haar verplichtingen in de huisartsenpraktijk, aldus Wenneger. “Ze deed eigenlijk de hele apotheek en alles wat daar omheen van belang was. Bijvoorbeeld afspraken en, zoals zij dat noemde, de achterwacht – ook ’s avonds. Nee, dat was een heel bewuste keuze. Maar het zegt natuurlijk nogal wat als een andere partij je meermaals vraagt om wethouder te worden.”

Dames aan het roer

Hehenkamp-van Loon was aaneengesloten fractievoorzitter van het GOV (het latere Gemeentebelangen/VVD), tenminste vanaf 1974. Zij werd opgevolgd door Josefien Roek-Niemeijer. Ook tegenwoordig hanteert een dame er de voorzittershamer: Ursula Bekhuis-Groothuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen