Weesfiets zoekt nieuw thuis

Foto: CC0

Weesfietsen, wie kent ze niet? Van die fietsen die lange tijd ergens geparkeerd staan, maar niet worden opgehaald door de eigenaar. Vroeger werden ze bij opbod verkocht door de gemeente, maar die tijd is voorbij.

Tegenwoordig krijgt zo’n fiets een opknapbeurt bij Kringloopbedrijf De Beurs. De fietsen worden gerepareerd, getest en in de winkel verkocht met behulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het repareren en verkopen van de weesfietsen wil De Beurs verschillende doelstellingen behalen. “Een belangrijk speerpunt is het begeleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt tot het reguliere arbeidsproces”, vertelt Peter Wilderink. “We zijn op het idee gekomen doordat we een aantal asielzoekers in de winkel in Denekamp hebben werken, die heel handig zijn met techniek. Op deze manier leren zij integreren en doen werknemerservaring op.”

Dat het project succesvol is, is inmiddels gebleken. Het kringloopbedrijf heeft dit jaar gemiddeld al 20 werknemers klaargestoomd voor de betaalde arbeidsmarkt. Het opknappen van weesfietsen is overigens maar een van de tientallen werkzaamheden die De Beurs aanbiedt. Andere opties zijn de meubelmakerij, het textielsorteercentrum, testen van apparatuur en natuurlijk het werken in de winkels. Directeur Wilderink vertelt dat het bedrijf een prettige leeromgeving is voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt: “Als mensen bij ons komen werken ervaren zij weinig druk en een leuke sfeer. Er wordt niet te veel van je verwacht. Je wordt op je gemak gesteld en begeleid op de werkvloer, om zo hoger op de ladder te komen. Onze ervaring leert dat het werkt, en daar zijn we erg blij mee.”

De gemeente is verplicht verloren en gevonden voorwerpen in bewaring te nemen en te registreren. Als de voorwerpen na de wettelijke bewaartermijn niet worden opgehaald door de eigenaar, dan worden sieraden en voorwerpen met een waarde van €450 of meer verkocht. Goederen met een lagere waarde worden aan De Beurs geschonken. En ook weesfietsen worden vanaf heden naar het kringloopbedrijf gebracht.

Burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker is blij met deze duurzame oplossing. “Heel mooi dat mensen op deze manier kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is het een mooie oplossing voor de weesfietsen, die hierdoor een tweede leven krijgen. Een echte win-win-situatie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen