Veiligste gemeente van Nederland koestert het noaberschap, ook digitaal

Karin Reinerink en Emil Baveld
Karin Reinerink en Emil Baveld
Foto: Karin Reinerink

Wat is veiligheid? Inwoners willen zich veilig voelen in hun eigen leefomgeving. Kleine irritaties, burenoverlast en zwerfvuil, maar ook grotere vraagstukken, als overlast van verwarde personen, criminaliteit en illegale wietplantages geven mensen juist een onveilig gevoel.

Het is belangrijk om zulke problemen in een vroegtijdig stadium te signaleren, vindt CDA-raadslid Karin Reinerink-Hutten. Dat vraagt volgens haar om ogen en oren in de wijk.” De wijkteams van de politie nemen een belangrijke plaats in binnen de gemeente Tubbergen. Ze zijn zichtbaar binnen de kernen. Agenten dichtbij de inwoners, benaderbaar en binnen verschillende kernen te spreken tijdens de speekuren in de kernen. Met politiechef Emil Baveld is ze in gesprek over de veiligheid in de gemeente Tubbergen. “Het 112-buurtalarm dat in alle dorpen van de gemeente Tubbergen actief is zorgt voor meer ogen en oren in de directe leefomgeving. Deze zogenaamde Whatsappgroepen kunnen een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid in de kernen”, aldus Baveld.

‘Van bakstenen naar webcare’

“Het politiebureau in Tubbergen is een servicepunt geworden, maar stenen garanderen geen veiligheid en geen dienstverlening. Inwoners van de gemeente gebruiken steeds vaker social media om melding te maken van verdachte, opvallende situaties. Het heeft in de praktijk dus geen zin meer om een paar uur op het bureau te zitten om een melding te maken”, legt Reinerink-Hutten uit. Onder leiding van Baveld is daarom een webcare opgezet voor het district Noord-Oost Twente, waar ook de gemeente Tubbergen onderdeel van is. Alle berichten die gepost worden door inwoners met daarin het woord ‘politie’ worden bekeken. Daarna volgt er actie. Het raadslid is er blij mee. “Het is een heel andere manier van een hulpvraag benaderen. De wijkteams van de politie kunnen hierdoor snel reageren. Stelt een inwoner via social media een vraag over bijvoorbeeld het beladen van de caravan, dan kan hier zelfs nog advies over gegeven worden; 24/7 mobiel bereikbaar, een andere manier van werken.”

Deze ontwikkeling wil niet zeggen dat het onveiliger wordt in de gemeente, verwacht Reinerink-Hutten. “Juist niet! Binnen het district Noord-Oost Twente worden 4 wijkteams opgezet, bestaande uit 15 agenten die het district als hun broekzak kennen. Deze wijkteams zijn meer onderweg, waardoor ze sneller bij de hulpvraag van de inwoners kunnen zijn. Het ouderwetse noaberschap neemt een belangrijke rol in. Bijna iedereen kent elkaar, je weet welk vlees je in de kuip hebt. Er wordt aan de bel getrokken als er zich verdachte situaties voordoen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen