Gemeente biedt studenten een uniek kijkje achter de schermen

Foto: Noaberkracht

Als student krijg je veel opdrachten voor je kiezen, waar je je alleen of met medestudenten over buigt. Vaak zijn dit verzonnen situaties of casussen gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis. Interessant, maar het is natuurlijk veel uitdagender om te werken aan vraagstukken in de praktijk, waarbij je meteen kennis maakt met het werkveld.

Dat vindt men ook bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte (ABR&R) van Saxion. Zij is een samenwerkingsverband aangegaan met de gemeenten Dinkelland en Tubbergen en hun ambtelijke organisatie Noaberkracht, die juist op zoek zijn naar meer verbinding met het onderwijs.

Met de ondertekening van het samenwerkingsverband geven de partijen aan elkaar als samenwerkingspartners te beschouwen. Saxion versterkt graag de banden met organisaties in Oost- Nederland om de maatschappelijke vraagstukken te helpen onderzoeken en oplossen. De gemeenten en ambtelijke organisatie Noaberkracht zijn voor ABR&R een interessante opdrachtgever. “Zij zijn in staat om onze studenten actuele opdrachten te geven, zowel beginnende studenten als afstudeerders”, aldus Jan Sabee, hoofddocent opleiding Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling van Saxion. “Dit zijn opdrachten waarbij het eindresultaat er toe doet, omdat het gaat over echte praktijksituaties. Dat maakt het voor de studenten vaak extra uitdagend”, vervolgt hij.

Het mes snijdt aan beide kanten, want bij gemeenten Dinkelland en Tubbergen is er juist behoefte aan jonge talenten. “Met het samenwerkingsverband kunnen wij op reguliere basis interessante klussen bij studenten uitzetten”, vertelt wethouder Tom Vleerbos van de gemeente Tubbergen. “Studenten hebben de nieuwste kennis in huis en kunnen daardoor met verfrissende ideeën of denkrichtingen komen. Daarom vormt deze Saxion-academie voor ons een goede partner waarmee ook langlopende onderzoeken kunnen worden gestart.”

“Dat geldt natuurlijk ook voor ons”, vult wethouder Ilse Duursma van gemeente Dinkelland aan. “Dit eerste samenwerkingsverband richt zich specifiek op de Academie Bestuur, Recht & Ruimte en we hopen dat we in de toekomst hetzelfde kunnen betekenen voor andere academies van Saxion. En dat niet alleen, we hopen ook verdere kennisuitwisseling met andere partners of ondernemers te kunnen bevorderen.” Beide gemeenten zien veel kansen in een sterke verbinding tussen de 3 O’s: onderwijs, ondernemers en overheid. Het ondertekenen van dit samenwerkingsverband is een logische vervolgstap in het verstevigen van deze verbinding.

Als het aan Jan Sabee ligt hoeft de samenwerking zich niet te beperken tot studieopdrachten. “Als samenwerkende partijen beschikken we over kennis die over een weer van meerwaarde is. Dit maakt kruisbestuiving mogelijk die op meerdere manieren kan plaatsvinden. Wie weet ook door uitwisseling van personeel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen