Provincie voorziet geen problemen door grootschalige waterwinning in Mander

Foto: Redactie

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het milieueffectrapport (planMER) en de voorkeurslocaties voor drinkwaterwinning in Vriezenveen-Daarle en Mander definitief vastgesteld. Naar verwachting nemen Gedeputeerde Staten van Gelderland hierover aanstaande dinsdag een besluit.

De planMER is een gezamenlijk initiatief van de waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta en Rijn en IJssel, de provincies Overijssel en Gelderland en drinkwaterbedrijf Vitens. De Gedeputeerde Staten van Overijssel en Gelderland stellen de planMER vast. Deze heeft vanaf 23 januari tot 6 maart 2017 ter inzage gelegen. Hierop zijn 30 reacties binnen gekomen en heeft de milieueffectrapportagecommissie een advies uitgebracht. Op basis hiervan is voor winlocatie Vriezenveen-Daarle aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de effecten van waterwinning op bodemdaling bij veengronden en op Natura2000-gebieden.

Volgende provincie blijkt uit het onderzoek dat effecten op veenoxidatie (bodemdaling) op locaties waar nog veen aanwezig is, minimaal zijn en dat met een goede inrichting van de waterwinlocaties en aanpassing van het watersysteem ondervangen kan worden. Ook zijn geen effecten op de waterhuishouding en ecologie in de Natura2000-gebieden Engbertsdijksvenen en Wierdenseveld te verwachten die de realisatie van een waterwinning belemmeren.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is de planMER aangevuld en handhaaft GS haar ontwerpbesluit over de voorkeurslocaties.

Planning

Na besluitvorming over de planMER en de voorkeurslocaties ontvangen Provinciale Staten van Overijssel een voorstel om de ruimtelijke reservering voor de nieuwe winning in de Omgevingsvisie en –verordening vast te leggen. Hierna voert Vitens een projectMER uit om de exacte winlocatie en alle hydrologische en milieutechnische effecten in detail te bepalen. Deze informatie is nodig om de vergunningaanvragen voor de gebieden te kunnen starten en het bestemmingsplan te kunnen herzien. De omgeving wordt betrokken bij de inrichting van de nieuwe winlocaties en bij het opstellen van een monitoringsplan om de effecten van de winning te meten bij Mander.

Schoon en voldoende drinkwater

Met de ontwikkeling van een nieuwe winlocatie in Vriezenveen-Daarle en het openhouden van Mander kan Overijssel blijven voldoen aan de drinkwaterbehoefte van inwoners en bedrijven in Twente. In Overijsel zijn in totaal 23 drinkwaterwinlocaties.

Nieuwe drinkwaterlocaties in de regio Twente zijn nodig doordat de winning Weerseloseweg in Enschede onbruikbaar werd na de brand bij bandenfabrikant Vredestein en de vervuiling van het Twentekanaal aldaar. Hierdoor wordt tijdelijk water geleverd vanuit Lochem (Gelderland). Daarnaast wilden Vitens en waterschap Vechtstromen bekijken of er een geschikter alternatief was voor de winning in Mander, waarvoor een vergunning is tot 2023. Verder is Twente nu afhankelijk van de levering van drinkwater uit Duitsland.

De gekozen winlocaties moeten in totaal zo’n 5-7 miljoen m3 per jaar leveren, waarbij 1 kubieke meter drinkwater gelijkstaat aan 1.000 liter water.

Zoekgebied

In de zoektocht naar (nieuwe) locaties voor drinkwaterwinning in Twente en de Achterhoek zijn in totaal 10 potentiële locaties beoordeeld in de planMER door de provincies Overijssel en Gelderland, Vitens en de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en Drents Overijsselse Delta. Gemeenten, maatschappelijke organisaties en de landbouw- en natuursector zijn bij dit proces betrokken. Hierbij ging het om Bergentheim, Lattrop, Sallandse Heuvelrug, Daarle, Vriezenveen, Markelosebroek, Goor, Lochem-Neede, Lochemseberg en Mander. Het onderzoek beschrijft de aspecten beschermbaarheid, duurzaamheid, effecten op natuur, landbouw, bebouwing en infrastructuur, inpasbaarheid en kosten.

Voor meer informatie over de uitgevoerde onderzoeken, de definitieve planMER en de reacties op zienswijzen kijk op www.overijssel.nl/zoekdrinkwatertwente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen