Huisadvocaat adviseert Noaberkracht om illegale bonussen terug te eisen

Memo van Damsté advocaten en notarissen
Memo van Damsté advocaten en notarissen
Foto: Redactie

In een vertrouwelijke memo aan de raadsleden van Dinkelland en Tubbergen adviseert advocatenbureau Damsté om de prestatiebeloningen die aan enkele topambtenaren zijn uitgekeerd, weer terug te vorderen.

De auteur van de uitgelekte rapportage, opgesteld in opdracht van Noaberkracht en beide gemeentebesturen, stelt o.m. dat de beloningen in strijd zijn met de wet die het inkomen van dergelijk hoge gemeentefunctionarissen inperkt. Dit was al eerder de conclusie van de gemeenten zelf. Het gaat om 2 algemeen directeuren en 2 raadsgriffiers die in de jaren 2014, 2015 en/of 2016 extra loon ontvingen, terwijl dit destijds niet toegestaan was.

Bij de directeuren is Noaberkracht aan zet, over de beloning van de griffiers gaat de desbetreffende gemeenteraad. Volgens het advocatenbureau vallen de andere directeuren van Noaberkracht niet onder de wettelijke bepalingen. Zij blijven zodoende buiten schot van de mogelijke terugvordering door hun eigen werkgever.

Melden bij minister

Damsté concludeert daarnaast dat accountantsbureau BDO, dat eerder verzuimde de illegale beloningen in de jaarstukken op te nemen, melding van de overtredingen moet doen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze kan dan, indien respectievelijk Noaberkracht dan wel de gemeenteraden geen beloning willen terugvorderen, als een soort stok achter de deur alsnog tot actie overgaan.

Overleg

In een reactie laat de gemeente Tubbergen bij monde van een woordvoerster weten dat er nog overleg over de heikelijke kwestie plaatsvindt. Dat beaamt ook fractievoorzitter Leon Oosterik (Dorpen Centraal), die er evenwel op wijst dat een werknemer ervan uit mag gaan dat diens werkgever hem/haar beloont zoals dat wettelijk toegestaan is.

De PvdA liet al eerder optekenen dat de desbetreffende prestatiebeloningen teruggestort moeten worden en dat ze sowieso de gehele regeling willen afschaffen.

Tonny Busscher, fractieleider van meerderheidspartij CDA, geeft aan dat de wet door iedereen gerespecteerd moet worden en dat hieruit meteen voortvloeit dat de valselijk uitgekeerde bedragen terugbetaald of teruggevorderd zullen worden.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen