Rick Lammerink is klaar voor de WorldSkills

Rick Lammerink
Foto: Gemeente Tubbergen

Rekenen, tekenen, zagen, timmeren, boren en schroeven: Rick Lammerink doet al maanden niets anders. De 21-jarige inwoner van Hezingen is Nederlands Kampioen bouwtimmeren en is volop bezig met de voorbereiding voor het wereldkampioenschap WorldsSkills in Abu Dhabi.

Rick heeft zijn talent niet van een vreemde. “Ik vond timmeren altijd al mooi. Mijn vader zit ook in dit vak en ik ging al jong met hem mee naar het werk.” Hij volgde de opleiding Timmeren op mbo niveau 3 en studeert nu aan de opleiding Assistent Uitvoerder (niveau 4) aan het ROC van Twente. De opleiding bestaat uit een dag school en vier dagen leren in de praktijk. Via Bouwmensen is hij gedetacheerd bij Aannemersbedrijf Biglaar uit Geesteren, maar daar komt hij nu niet veel, want de voorbereidingen voor het WK zijn in volle gang.

Van 14 tot en met 19 oktober vindt in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) de WorldSkills competitie plaats. “We krijgen vooraf uitleg over de opdracht die we op het WK krijgen. Zo kun je vast oefenen”, legt Rick uit. De uitleg bestaat uit tekeningen waar slechts een gedeelte van de afmetingen is ingevuld. Door analyseren en berekenen moeten de deelnemers de ontbrekende getallen invullen en zo een perfect kloppend eindproduct afleveren.

“Rick is goed in die analyse, daar zit zijn kracht”, vertelt Frank Hulskotte, instructeur bij Bouwmensen Almelo. “Dat vereist ruimtelijk inzicht, 3D-denken. Je moet de verbinding zien, waar het hout elkaar raakt. Die schuine verbindingen zijn lastig, niet veel mensen kunnen dat. Maar Rick wel!”, zegt hij trots. Daar gaat hij op het WK gemak van hebben, want de tijdsdruk is dan hoog. “Je krijgt 22 uur, verdeeld over vier dagen, om de opdracht te maken. Je moet niet te lang nadenken, want dan kom je tijd tekort”, vertelt Rick. “Gelukkig ben ik goed in uittekenen en oplossingen zoeken.” Voor de stress is hij niet bang. “Van een beetje wedstrijddruk ga ik vooral harder werken, dat helpt me wel.”

In de aanloop naar het WK is Rick hele dagen aan het werk in de werkplaats van Bouwmensen. “Je kunt het vergelijken met een voorbereiding op de Olympische Spelen”, vertelt Frank. “Het is echt een training. We hebben hier bijvoorbeeld het gereedschap dat op het WK ook gebruikt wordt, zodat hij daar helemaal aan gewend is. En we proberen zoveel mogelijk zaken door te nemen. Rick moet op het WK niet voor verrassingen komen te staan.”

Ook fysiek moet hij in goede conditie zijn, dus is Rick even gestopt met voetbal om blessures te voorkomen. “Ik hoop natuurlijk dat me dat gaat helpen om de wedstrijd te winnen. De concurrentie is groot. Ik heb op andere wedstrijden wel wat jongens gezien die mee doen, die kunnen wel wat. Maar ik heb het afgelopen jaar ook heel veel geleerd, dus wie weet!”

De WorldSkills competitie vindt van 14 t/m 19 oktober plaats in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Vanaf maandag 9 oktober is een van de werkstukken van Rick Lammerink, die hij maakte ter voorbereiding op het wereldkampioenschap, te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis in Tubbergen.

Reacties