Gemeente investeert miljoenen in maatschappelijk vastgoed en verkeersveiligheid

Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Foto: Gemeente Tubbergen

De gemeentelijke begroting voor 2018 is gereed. Hierbij gaat het om een totaalbedrag van €55 miljoen. Komend jaar wordt er vooral geïnvesteerd in duurzaamheid, maatschappelijk vastgoed en gaat inbreiding voor uitbreiding. De lokale lasten blijven gelijk, net als in de afgelopen 3 jaren al het geval was.

In de gemeentelijke begroting staan de plannen voor het komende jaar, wat dat allemaal gaat kosten en hoe dat gefinancierd gaat worden. Naast nieuwe plannen zijn er natuurlijk ook lopende kosten, zoals die voor jeugdzorg, senioren en mensen met een beperking. Wat de zorgkosten betreft zijn de inkomsten en de uitgaven in balans.

Verkeersveiligheid (€1,1 miljoen)

In 2018 gaat de gemeente Tubbergen aan de slag met verkeersveiligheid, waarbij het accent ligt op fietsers. Dat betekent niet automatisch dat er overal nieuwe fietspaden komen, maar dat er samen met inwoners gezocht wordt naar een veilige oplossing.

Inbreiding voor uitbreiding (€1,6 miljoen)

Inbreiden is uitbreiden door het opvullen van lege plekken in de bestaande bebouwing. Braakliggende terreinen en verpauperde gebouwen worden gebruikt voor woningbouw. Dat betekent nieuwe huizen in bestaande woonwijken en dat is waar de gemeente Tubbergen in 2018 in gaat investeren. “In het eerste half jaar van 2017 zijn al 21 woningbouwkavels verkocht van de geprognosticeerde 25 stuks. Daarnaast zijn verkoopovereenkomsten gesloten voor ruim 20 kavels. Dit betekent we daarmee op koers liggen om in 2017 ruim 40 kavels te kunnen verkopen. Hieruit concluderen wij dat de woningbouwmarkt enthousiast blijft, ondanks de beperkte voorraad in een aantal kernen”, laat het gemeentebestuur weten.

Duurzaamheid (€1,5 miljoen)

Niet alleen zonnepanelen en windenergie, maar ook duurzaamheid op sociaal en maatschappelijk vlak zal in de komende periode op de agenda van de gemeente en haar maatschappelijke partners komen te staan.

Maatschappelijk vastgoed (€6,2 miljoen)

Iedere kern in de gemeente Tubbergen heeft een eigen school. Maar hoe zit het met de geboortecijfers? Zijn er over 10 jaar nog net zoveel kinderen als nu? Stel dat dit niet zo is, wat doen we dan met al die leegstaande lokalen? En hoe zit dat met de duurzaamheid? Voor het vastgoed dat eigendom is van de gemeente zijn plannen gemaakt. Zo is er al een spaarprogramma voor de nieuwbouw van de Aloysiusschool in Geesteren. Ook wordt nagedacht over de mogelijke inpassing van de basisscholen van Manderveen en Fleringen in de lokale dorpshuizen.

Mijn Dorp 2030

De eerste fase van Mijn Dorp 2030 is achter de rug. In elke kern zijn er groepen inwoners die samen nadenken over de toekomst van hun leefomgeving. Er zijn plannen en ideeën op tafel gekomen. Om die te verwezenlijken stelt het college extra mankracht beschikbaar.

Lokale lasten

Het college heeft 4 jaar geleden beloofd om de lokale lasten laag te houden. Die belofte is ingelost, want in die periode zijn de lokale lasten met 0% gestegen. Bijvoorbeeld het scheiden van afval heeft hieraan bijgedragen.

Behandeling en vaststelling

De begroting voor 2018 wordt op 31 oktober behandeld door de commissie Samenleving & Bestuur en vastgesteld tijdens de raadsvergadering van 6 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen