Aannemersbedrijf Poppink en Jowat Lijmen bezocht door GB/VVD

Onlangs werden een tweetal bedrijven in Fleringen met een bezoek van Gemeentebelangen/VVD vereerd: aannemersbedrijf Poppink en Jowat Lijmen.

De afvaardiging bedankt beide ondernemers en kenmerkt het bedrijfsbezoek als bijzonder gewaardeerd en zeer geslaagd. “Wij zijn zeer onder de indruk van de aangetroffen ondernemerskwaliteiten bij de bezochte bedrijven”, aldus de politici.

Aannemersbedrijf Poppink

Op dit bedrijf werden de leden van GB/VVD welkom geheten door mede-eigenaar John Poppink. Hij vertelde dat zijn opa Hein Poppink in 1947 met compagnon Groothuis op de Mekkelenberg in Harbrinkhoek een aannemersbedrijf begon. De bouw van de noodkerk in een boerenschuur in Fleringen was hun eerste opdracht.

Vervolgens trad in de beginjaren ’70 van de vorige eeuw ook de vader van John toe tot het bedrijf, waarna de bedrijfsactiviteiten gestaag werden uitgebreid. De woningstichting in Raalte was in die tijd een grote opdrachtgever voor het bouwbedrijf. Mede daardoor werd er een nevenvestiging in die plaats geopend.

In 2013 werd Gorate Wierden (prefab houtskeletbouw) vanuit een faillissement aangekocht. Door de gestage groei van dit bedrijf werd er gebruikgemaakt van de mogelijkheden binnen de gemeentelijke KGO-regeling (een regeling waarbij een kwaliteitsimpuls aan het landelijk gebied moet worden gegeven alvorens te kunnen bouwen in dit landelijke gebied) werd dit bedrijf naar Fleringen verplaatst en konden nieuwe hallen worden gebouwd. Op het bedrijf worden tevens prefab daken, dakkapellen, vloeren en wanden gefabriceerd. Hiervoor zijn onder meer een tweetal hypermoderne machines in gebruik.

Er wordt er met name gebouwd voor de particuliere sector in heel Nederland. Er werken momenteel circa 100 medewerkers bij de bedrijven van Poppink. John verwacht dat er steeds meer prefab woningen zullen worden gebouwd. Hij vertelde ook dat er gedurende de achterliggende crisis, landelijk circa 100.000 bouwvakkers zijn uitgestroomd. Hiervan vonden velen een nieuwe en blijvende baan buiten hun vakgebied. Bij een aantrekkende markt zit de sector thans te springen om nieuwe vaklieden. Deze zijn er evenwel niet. Ook van de scholen komt er volgens hem onvoldoende nieuwe aanwas.

Jowat Lijmen

Hier traden Henk Luijerink en zijn medewerker Peter de Vries als gastheer op. De eerstgenoemde is directeur van Jowat Nederland, een producent van uitsluitend industriële lijmen. Hierbij valt te denken aan de hout- en meubelproductie, papier- en verpakkingsproducten, de auto- en toeleveringsindustrie, als ook de grafische- en de textielindustrie.

Het moederbedrijf is gevestigd in Detmold (nabij Osnabrück in Duitsland). Bij het bedrijf worden meer dan 600 verschillende soorten lijm geproduceerd. Er wordt in toenemende mate met in de natuur groeiende producten gewerkt. Wereldwijd telt het bedrijf circa 60 vestigingen. Fleringen is er daarvan één, naast bijvoorbeeld Moskou, Istanboel, Beijing en Poznan.

Vanuit de vestiging in Fleringen worden binnen een enkele dag de klanten in de Benelux bevoorraad.

Luijerink heeft de locatie, waar voorheen een garagebedrijf gevestigd was, in 1987 aangekocht. Door ook gebruik te maken van de KGO-regeling konden de bedrijfsactiviteiten in Fleringen worden geoptimaliseerd en uitgebreid. Hierbij werd de opslagplaats in Oldenzaal afgestoten. Naast aanpassing van de gebouwen werd er ook een fraaie nieuwe hal/opslagplaats gebouwd waarin gemiddeld circa 900 pallets met diverse soorten lijm aanwezig zijn. Bij de Fleringer vestiging van Jowat werken in totaal 18 medewerkers, waarvan 6 vertegenwoordigers.

Volgens directeur Luijerink is er binnen de industriesector relatief weinig last geweest van de mondiale crisis. Het aantal klanten van Jowat neemt nog steeds toe, waardoor ook het marktaandeel jaarlijks stijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen