Burgemeester wist niet van lek in Duitse kerncentrale

Hilde Berning-Everlo (raadslid CDA) is tevreden met de schriftelijke beantwoording van haar vragen over het lek dat onlangs in de kerncentrale van Lingen (Duitsland) is geconstateerd.

“De kerncentrale ligt hemelsbreed op zo’n 35 kilometer afstand van Tubbergen. Onlangs zijn er jodiumtabletten verstrekt aan de inwoners in onze gemeente. Wanneer er iets misgaat bij die centrale, moeten onze inwoners weten wat ze moeten doen”, aldus Berning-Everlo. De christendemocraten wilden o.a weten of de burgemeester op de hoogte was gesteld van het lek en op welke wijze inwoners worden geïnformeerd.

Uit de antwoorden van het college valt op te maken dat burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker van niets wist, omdat het lek volgens het Nedersaksische ministerie van milieu niet gevaarlijk is en er geen radioactieve straling is vrijgekomen. “Er is op geen enkel moment sprake geweest van een calamiteit met gevaar voor de veiligheid en/of volksgezondheid van inwoners”, aldus burgemeester Haverkamp. Pas wanneer er sprake is van een (dreigend) kernongeval in de kerncentrale Emsland en de radioactieve besmetting zich over Nederlands grondgebied kan breiden, zal de burgemeester met spoed worden geïnformeerd in het kader van haar rol als verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid. Inwoners worden geïnformeerd via de sirenes (het waarschuwings- en alarmeringssysteem), NL-alert, de website crisis.nl en de inzet van RTV Oost als rampenzender.

‘Geen gevaar, wel onrust’

Ook wilde het CDA-raadslid weten hoe de gemeente omgaat met incidenten zoals deze lekkage waarbij er geen gevaar voor de volksgezondheid dreigt, maar waarbij nieuwsberichten wel inwoners bereiken via kranten en sociale media. Burgemeester Haverkamp gaf aan dat het wenselijk is om de bevolking tijdig te informeren over voorvallen als deze lekkage: duidelijk communicatie vanuit de overheid zodat inwoners weten wat ze moeten doen, zodat onnodige onrust en ongerustheid voorkomen kan worden. Veiligheidsregio Twente heeft haar toegezegd in overleg gaan met de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming over de te volgen procedures.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen