Provincie biedt liefst 96 keer het jaarlijks dividend op Vitens-aandelen

Foto: Vitens

Kerst valt dit jaar extra vroeg voor bestuurders van verschillende gemeenten in Overijssel. Voor wethouder Tom Vleerbos van financiën in de gemeente Tubbergen is dat niet anders. Door het financieel aantrekkelijke bod van de provincie op Vitens-aandelen is er eenmalig een zeer positief effect op de gemeentelijke begroting te melden.

De provincie Overijssel heeft een bod van €86,50 per aandeel uitgebracht op alle aandelen Vitens die de gemeente in bezit heeft, iets dat maar liefst 96 keer het jaarlijks dividend (€0,90) bedraagt. Het college is met inachtneming van enkele aandachtspunten (behartigen publiek belang en financieel rendement) akkoord met de bieding.

Tubbergen kan middels het bod een winst van €1.798.247 incalculeren aangezien de aandelen nu voor €5.015 in de boeken staan.

Gemeenten hebben tot 30 november de tijd om van deze aandelenverkoop gebruik te maken. Tubbergen heeft een belang van 0,361%. Indien de provincie volledig €40 miljoen aan aandelen die zijn aangeboden, definitief overneemt, stijgt diens belang naar circa 14%. Daarmee passeert de provincie Overijssel de provincie Friesland (13,069%) als grootste aandeelhouder van
Vitens. “De provincie kan daarmee veel beter het publieke belang dienen dan de gemeente Tubbergen alleen met haar 0,361%”, concludeert het college van burgemeester en wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen