Noaberkracht-medewerkers bij BAVO geslaagd voor cursus veilig werken

Foto: Gemeente Dinkelland

In november volgden de groenmedewerkers van de Stichting Participatie Dinkelland die voor Noaberkracht werken, de cursus Veilig werken langs de weg aan het opleidingsinstituut BAVO te Albergen.

Maar liefst alle 55 deelnemers slaagden voor de cursus, die bestond uit een theorie- en praktijkgedeelte. Zij ontvingen van de Dinkellandse wethouder Ilse Duursma-Wigger het 5 jaar geldende certificaat tijdens de jaarlijkse ‘snertmiddag’ op de gemeentewerf.

Veilig werken langs de weg

Veilig werken langs de weg is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van een organisatie, maar zeker ook cruciaal voor de veiligheid van de medewerkers en de geruststelling bij hun familie. Stichting Participatie Dinkelland en gemeente Dinkelland kijken daarom samen naar een manier waarop zij veilig werken nog beter onder de aandacht kunnen brengen bij hun medewerkers. Voor de cursus bij het opleidingsinstituut BAVO is gekozen vanwege de goede opzet, het interessant programma en het relatief hoge slagingspercentage.

De cursus omvatte verschillende onderdelen. Zo leerden de cursisten het werken bij een afzetting en het plaatsen en het verwijderen hiervan. Ook kregen zij inzicht in de risico’s bij werk in uitvoering. Daarnaast kwam de voorbereiding en inrichting van de werkplek aan bod en leerden zij meer over de betrokken partijen bij wegwerkzaamheden. Tot slot werd er ingegaan op de wetgeving rondom Arbo (arbeidsomstandigheden), PBM (persoonlijke beschermmiddelen) en het Veiligheids- & Gezondheidsplan.

Examen

Het examen bestond uit 15 vragen, waarvan er 10 goed beantwoord moesten worden. Jordy Franken Volmerink (19 jaar) ging met het volste vertrouwen het examen in en volbracht het naar wens. “Ik ben tractorchauffeur en val waar nodig in op de veegwagen. Ik vind het goed stil te staan bij veilig werken.” Daar is Wilma Nieuwhuis (51 jaar) het helemaal mee eens. “Het is goed om meer te leren over veiligheid. Ik mag dan wel mijn EHBO-diploma hebben, maar die vaardigheden breng ik natuurlijk liever niet in de praktijk.” Ook vindt ze haar werk als enige vrouw in het ‘groen’ tussen maar liefst 54 mannen nog veel te leuk. “Geen dag is hetzelfde. Ik kom overal in de gemeente en heb ook veel contact met inwoners en dat vind ik fijn.”

“Ik zie het behalen van het certificaat als een bevestiging dat ik mijn werk goed doe”, vertelt Gerrit Vaanholt (60 jaar). “Een stukje theorie was onderdeel van de cursus, maar een boekje is enkel papier. De praktijkoefeningen vond ik het belangrijkst.” Zo leerden de cursisten hoe zij iets moesten plaatsen en verwijderen, hoe zij genoeg ruimte kunnen pakken om veilig te staan en te werken en dat zij altijd met de richting van het verkeer mee moeten lopen. “We hebben veel spullen nodig en daarom hebben we soms meer werk aan het opzetten van de attributen dan met het werk zelf. Toch is het vooral tijdens de winterdag belangrijk om altijd pionnen, hekwerk, driehoeksborden en oranje reflecterende hesjes te gebruiken. Die liggen daarom standaard bij ons in de bus.”

Stichting Participatie Dinkelland

Stichting Participatie Dinkelland voert de sociale werkvoorziening uit voor de gemeente Dinkelland en biedt in totaal werk aan 120 mensen. De mensen van de Stichting Participatie Dinkelland werken bij de buitendienst van Noaberkracht als volwaardige collega’s en voeren vooral werkzaamheden uit in de gemeente Dinkelland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen