Langeveen krijgt een fraaiere dorpsentree

Bij de entree van veendorp Langeveen zijn volop werkzaamheden gaande om deze te verfraaien.

Iedereen die wel eens in of langs Langeveen komt, kent het landkruis bij de entree van het dorp. Het is een cultureel en religieus erfgoed dat er al sinds 1966 staat en kenmerkend is voor een katholiek dorp als Langeveen. Volgens de inwoners is er alleen één aandachtspunt: het landkruis, en daarmee de entree van Langeveen, kan wel een opknapbeurt gebruiken.

Op 10 januari werd de inwoners van Langeveen tijdens de inloop- en informatieavond in De Gaarf de mogelijkheid geboden mee te denken over de inrichting van de openbare ruimte in hun dorp. Al snel kwam de entree van Langeveen bij het landkruis op de hoek van de Harderbergerweg en Langehaarsweg (N343) ter sprake. De contactpersoon openbare ruimte (COR) van de gemeente Tubbergen stelde daarom samen met een landschapsarchitect en beplantingsdeskundige een herinrichtingsvoorstel en beplantingsplan op voor het verfraaien van de entree van het dorp.

Zo’n 2 maand later volgde hierover een uitvoerig overleg tussen de gemeente Tubbergen, de dorpsraad, een aantal bewoners en een plaatselijke aannemer. “We hebben afgesproken dat de bewoners onder aanvoering van de dorpsraad de werkzaamheden voor het opknappen van het landkruis op zich nemen. Theo Snijders, die de afgelopen jaren het onderhoud van de beplanting rondom het landkruis van familie Oude Elberink overnam, krijgt daarbij hulp van vrijwilligers uit het dorp”, vertelt Gerard Avéres, voorzitter van de dorpsraad.

De gemeente Tubbergen stelt de materialen beschikbaar, zoals de zwarte grond en de beplanting.

Daad bij het woord

Zo gezegd, zo gedaan: op 30 maart voegde Langeveen de daad bij het woord. Aannemer Rudie Oude Nijeweeme stelde zijn materiaal en personeel beschikbaar en verwijderde de beplanting rondom het landkruis die niet meer hergebruikt kan worden in het nieuwe plan. Ook zorgde hij voor de afvoer van deze oude struiken en bracht het in een container naar de opbouw van het paasboake van Langeveen.

Avéres is erg blij met alle hulp. “Een klein dorp als Langeveen moet het hebben van sponsoren. De voet van het landkruis is in de loop der jaren aangetast door het weer. Lasbedrijf Krola schenkt ons een RVS voet die onder het landkruis kan worden bevestigd, zodat we er nog lang van kunnen blijven genieten.” Het landkruis wordt op korte termijn geschilderd en er worden een bank en beplanting geplaatst, zodat in mei de officiële opening kan plaatsvinden.

Uitgangspunten herinrichting

De herinrichting van het landkruis zorgt voor een fraaie entree van het dorp, waarbij het cultureel en het religieus erfgoed van het dorp bewaard blijft. De herdenkingssteen van het Revue Gezelschap Langeveen, die het landkruis in 1966 schonk aan de St. Pancratius kerk, krijgt opnieuw een plek. Ook wordt rekening gehouden met visuele aantrekkelijkheid, duurzaamheid, recreatie en toerisme. Daarnaast worden de muurblokken (Bentheimer zandstenen) hergebruikt en in de vorm van een kruis op de grond voor het landkruis geplaatst.

De bloemrijke beplanting krijgt de kleuren geel en wit, omdat deze kleuren passen bij het rooms-katholieke geloof. De diverse beplanting gaat ook een bijdrage leveren aan de soortenrijkdom van de planten, waaronder zich veel drachtplanten bevinden. Dit zijn planten waar bijen, vlinders en insecten hun stuifmeel en nectar vandaan halen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen