CDA eist actie tegen invasieve exoten

CDA-raadslid Tonny Eidhof bindt de strijd aan met uitheemse planten als de berenklauw en Japanse duizendknoop, omdat deze inheemse planten verdringen.

Zulke invasieve exoten, planten (en dieren) die van nature niet in ons land voorkomen, staan wat Eidhof betreft bovenaan de lijst om uit te roeien. “Omdat deze exoten geen natuurlijke vijand hebben, zijn ze instaat om de planten die van oudsher in ons land aanwezig zijn te verdringen.”

Verdringing

“Veel mensen weten inmiddels wel hoe een berenklauw eruit ziet. Ook is al wel bekend dat de berenklauw bij aanraking letsel in de vorm van brandwonden kan veroorzaken. De plant is al wat langer bekend, o.m. door zijn grote opvallende vorm en bloeiwijze. Minder bekend is de Japanse duizendknoop”, aldus Eidhof. Deze plant levert geen letsel op en valt ook niet op in het omringende groen. Wel is duidelijk dat deze plant veel schade veroorzaakt. De plant kan straten, rioleringen, fundaties en leidingen ernstig beschadigen. De plant verspreidt zich zeer snel, o.a. via maaien of klepelen en verdringt overal de ‘gewone’ beplanting. Bekend is ook dat de Japanse duizendknoop zich zeer moeilijk laat bestrijden; het kleinste stukje van de plant groeit uit tot een enorm gewas.”

Eidhof geeft aan dat de problemen in Tubbergen nog niet zo groot zijn als in Gelderland, waar grote bedragen nodig zijn in verband met schade aan infrastructuur. “Maar als we nu niets doen zullen de problemen en overlast snel groter worden. We hopen en gaan ervan uit dat het probleem in onze gemeente nog te beheersen en te verkleinen is. Vandaar de vraag van het CDA aan het college of de problematiek in beeld is en wat er wordt gedaan om deze exotengroei te controleren, te beheersen en zo mogelijk terug te dringen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen