‘Crematoria Twente moet geen miljoenen oppotten’

Foto: CC0

CDA Tubbergen vindt dat de aanwezigheid van crematoria in Twente een basisvoorziening voor de inwoners moet zijn en het is daarom onwenselijk als ze geld oppotten.

De gemeente Tubbergen participeert samen met 12 Twentse gemeenten in de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente (OLCT). Op dit moment zijn er 3 vestigingen: in Enschede, Almelo en het onlangs nieuw gebouwde crematorium in Borne. Binnenkort is ook de nieuwbouw in Oldenzaal gereed.

Vraagtekens bij toename eigen vermogen

Nader onderzoek van raadslid Thijs Oude Steenhof (CDA) naar de gepubliceerde cijfers van Crematoria Twente laat zien dat het eigen vermogen tussen 2013 en 2016 met €4,5 miljoen toeneemt naar €8,7 miljoen. Per 31-12-2016 staat voor €3,8 miljoen aan liquide middelen op de balans. Oude Steenhof: “De toename van het eigen vermogen van Crematoria Twente komt grotendeels doordat de dividenduitkering substantieel lager is dan de gerealiseerde winst.”

“We kunnen ons voorstellen dat er in de afgelopen jaren gespaard is voor de investeringen in Borne en Oldenzaal en het saldo van de liquide middelen zal ultimo 2017 ongetwijfeld een stuk lager liggen. Maar omdat waarschijnlijk ook een deel van de investeringen bancair is gefinancierd, is voor ons op dit moment niet vast te stellen in hoeverre sprake is van eventuele opgepotte winsten ten behoeve van vermogensvorming”, aldus Oude Steenhof. “Omdat de Crematoria Twente voorzien in een basisvoorziening achten wij het als CDA Tubbergen onwenselijk dat het OLCT vermogensvorming nastreeft. Dit zou namelijk kunnen leiden tot (te) hoge tarieven die door onze inwoners betaald moeten worden.”

Roep om meer transparantie

Oude Steenhof: “De huidige dividenduitkering komt overeen met de afspraken die hierover in het verleden door de deelnemende gemeenten zijn gemaakt, maar met de afronding van de nieuwbouw van crematoria in Borne en Oldenzaal lijken de strategische plannen van Crematoria Twente in 2018 te worden geëffectueerd. Dit is dan ook een goed moment om het dividendbeleid op de agenda te zetten en wellicht de gemaakte afspraken te herzien.” Daarom heeft hij deze week samen met raadslid Henk Wessels van de PvdA een motie ingediend tijdens een raadsvergadering waarin ze pleiten voor heldere uitgangspunten voor het noodzakelijke eigen vermogen en het bespreekbaar maken van het dividendbeleid voor de komende jaren.

“Daarnaast zien we dat de voorliggende jaarrekening 2017 en begroting 2019 van het OLCT op dit moment te weinig informatie bevat over de resultaten, risico’s en investeringsbeslissingen van de ‘onderliggende’ crematoria in Twente”, aldus Oude Steenhof. In deze motie wordt er dan ook voor gepleit om hier in volgende jaarrekeningen en begrotingen van het OLCT meer inzicht te geven zodat de raad zijn controlerende taak goed kan uitvoeren. Het belang van deze motie blijkt ook uit het feit dat deze motie door alle partijen, en dus unaniem, is gesteund.

Burgemeester Haverkamp zegde de raad toe hierover in gesprek te gaan met het OLCT.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen