Dinkelland en Tubbergen verklaren oorlog aan Japanse duizendknoop

Foto: Tonny Eidhof

Het leek zo’n mooie plant, de Japanse duizendknoop, die in 1825 door de Horticultural society of London in Europa werd geïntroduceerd.

Maar ondanks haar stijlvolle bladstengels en kantachtige witte bloemenscherm, blijkt de Japanse duizendknoop een wolf in schaapskleding. Een regelrechte killer die alles wat op zijn weg komt vermorzeld en jaarlijks tientallen duizenden euro’s aan schade veroorzaakt. Dat is de reden dat Tubbergen en Dinkelland de oorlog hebben verklaard aan deze schadelijke sierplant.

Je zou het zo niet zeggen, als je de vriendelijk ogende plant zo voor je ziet, maar de Japanse Duizendknoop is oersterk en nagenoeg onverwoestbaar. Zo’n type van ‘geef je hem één vinger, dan vreet hij je op met huid en haar’. De wortels hebben slechts een fractie van een millimeter nodig om binnen te dringen in holtes van asfalt, door elementenverharding en in rioleringen. Vervolgens ontzetten de wortels van de plant funderingen en kelders, drukken materiaal stuk en kunnen kabels en leidingen beschadigen en daardoor storingen veroorzaken. Door het aan de wortel afscheiden van een agressieve stof verdringt de Japanse Duizendknoop elke andere plant op de locaties waar hij opduikt. Op deze manier verdwijnen grote hoeveelheden kostbare beplantingen. Kortom, het is een plaag van weergaloze omvang.

De gemeente maakt zich op om de plant overal waar hij groeit in de openbare ruimte te uit te roeien en raadt inwoners aan om de Japanse Duizendknoop ook uit eigen tuin te verwijderen, voordat hij alles heeft verstikt wat er in zijn omgeving groeit. Er is daarbij echter een grote maar: naar een optimale bestrijdingsmethode wordt nog steeds onderzoek gedaan. Dat betekent dat de verschillende beheerders van de openbare ruimte (provincie, waterschap en gemeenten) de plant ieder op hun eigen manier uitroeien, waarbij het risico op verspreiding blijft bestaan.

De buitendienst van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen adviseert het volgende:

  • Maai de plant af tot aan de grond. Doe dit met een zeis of een knipmes maar nooit met een klepelmachine of een bosmaaier.
  • Strijk de afgezette stengel vervolgens goed in met Glyfosaat.
  • Verwijder nieuwe jonge scheuten die opkomen handmatig met wortel en al.
  • En dan het belangrijkste: gooi al het snoeiafval of maaisel waar restanten van duizendknoop in zitten niet in de groencontainer of op een composthoop, maar stop het in plastic zakken en bied het aan als restafval wanneer de grijze bak wordt geleegd.

Het is van belang dat het afval niet met het groenafval wordt gecomposteerd en daardoor terug in het milieu kan komen. Maak ook het gebruikte gereedschap kleding en schoeisel goed schoon zodat de plant zich dan niet opnieuw kan verspreiden in de omgeving. Bied het niet aan als groenafval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen