Afrikaans avontuur voor ‘De 3 wijzen uit het oosten’

Foto:

Een autotripje van Amsterdam naar Dakar in Senegal, hartje Afrika dus. En dit dan in een barrel dat €500 kost. Deze uitdaging staat er op de agenda van Frank Lesscher, Jurgen Zum Grotenhoff en Dennis Oude Geerdink. De 3 vrienden kijken er naaruit om deze jongensdroom werkelijkheid te laten worden, maar niet zonder terstond ‘even’ een goed doel te steunen.Waar de wederhelften van Frank Lesscher (44) en Dennis Oude Geerdink (44) zussen zijn, is Jurgen Zum Grotenhoff  (41) al bijna 15 jaar als monteur werkzaam bij eerstgenoemde. Niet dat dit de enige reden is dat ze elkaar kennen, want ongeveer eens per week proberen ze – samen met enkele anderen – af te spreken voor een potje poker. “En natuurlijk met z’n allen naar FC Twente. We gaan naar zo’n beetje alle thuiswedstrijden. Gewoon domme dingen doen met elkaar dus”, verklaart Frank gekscherend. “Ook gaan we eens per zoveel jaar naar een buitenlandse wedstrijd. De laatste was in Barcelona, maar we zijn ook al eens in Duitsland en Engeland geweest.”

Het idee om op reis te gaan naar Afrika, om specifiek te zijn Dakar in Senegal, komt weg bij een buurman van Frank. “Ja, die had het erover tijdens een verjaardag waar we waren – ergens begin mei”, legt Dennis uit. “We hebben dat toen even snel overlegd en vonden het alledrie wel een mooi plan. Daarna zijn we aan de slag gegaan met inschrijven, inlichtingen inwinnen, gewoon de hele rambam. Alles voor de reis zelf was eigenlijk eind mei al rond. Sindsdien zijn we druk bezig reclame te maken voor het goede doel dat we op iedere maar mogelijke manier ondersteunen en de spullen voor onderweg, zoals de auto waarmee we op pad gaan, te regelen.”

Op 1 november start de Amsterdam Dakar Challenge. “Een week voordat de bouwvak begon, hebben we een Renault Espace uit 1995 gekocht die inmiddels 4 ton heeft gelopen. Maar goed, d’r is weinig mis mee. Natuurlijk gaan we die nog beter nakijken nog. Distributieriempje vervangen, APK laten doen, stoelen eruit en stalen velgen i.p.v. de huidige aluminium omdat die snel afbreken bij het vervangen van een band. Dat soort dingen”, vertelt Jurgen met de nodige kennis van zaken. “Eigenlijk ben ik net terug van het WK in Brazilië, waar ik o.m. 3 groepswedstrijden heb gezien van het Nederlands elftal. In 2010 was ik er ook bij in Zuid-Afrika, trouwens. Heel mooi natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat ik heel veel zin heb in deze reis.”

20140814131603

Goed doel
“Luister, dit is natuurlijk onze eigen reis. Niemand hoeft die te betalen, behalve wijzelf natuurlijk. En dat doen wij ook. Maar we hebben ons wel voorgenomen iets te doen voor de mensen in Senegal. In principe doen alle deelnemers aan de Challenge wel wat, maar wij willen hier al geld inzamelen van sponsoren om dat vervolgens aan een schoolproject in Gambia te doneren. Want wij stoppen dus niet nadat we Dakar hebben gehaald, we rijden daarna nog even verder”, benadrukt Dennis. “Daarnaast vragen we mensen om spullen die we kunnen gebruiken. Afgelopen week plaatsten we een berichtje voor 3 jerry cans. Nou, binnen het uur hadden we ze. Zo goed werkt dat dus.”

Ebola
De mannen zijn vastberaden en hebben veel zin in hun bijzondere avontuur. De wereldberoemde Dakar Rally is tegenwoordig in Zuid-Amerika, bovenal door de vele gewapende conflicten en bendes in Afrika. Jurgen: “Klopt, maar dit is natuurlijk vele malen minder interessant voor criminelen en dergelijke dan de Dakar. Dat gaat ook met een enorme publiciteit gepaard, terwijl wij nauwelijks opvallen.” Dennis vult aan: “Het enige wat eigenlijk nog roet in het eten kan gooien, is dat Ebola – wat nu in andere delen van Afrika de kop opsteekt – opeens ook in die regio voorkomt. Geen idee wat de organisatie van de Challenge dan besluit, maar het kan zo maar zijn dat er dan niks van doorgaat.”

Klik hier om de vorderingen van de 3 avonturiers op de voet te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen