Gemeente verlaagt grondprijzen in kleinere kernen

De grondprijzen zijn in de gemeente Tubbergen voor het laatst op 10 januari 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. De kaveluitgifteprijzen werden op dat moment tot eind 2012 bevroren op het prijspeil van 2010. Dat betekent voor de vrije sector €242,50 excl. BTW, ofwel €288,58 incl. BTW.

De grondprijzen zijn in de gemeente Tubbergen voor het laatst op 10 januari 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. De kaveluitgifteprijzen werden op dat moment tot eind 2012 bevroren op het prijspeil van 2010. Dat betekent voor de vrije sector €242,50 excl. BTW, ofwel €288,58 incl. BTW.

 

Na een vervroegde evaluatie is de conclusie getrokken dat de kavelprijzen in de kleine kernen worden verlaagd. “Een van de redenen voor het verlagen van het kavelprijzen in deze kernen is het lagere voorzieningenniveau in deze kernen” aldus wethouder Jos Harmelink. “Juist deze lagere kavelprijzen zijn een extra stimulans om te gaan bouwen in de kleine kernen!”

 

Vervroegd onderzoek kaveluitgifteprijzen

Om te voorkomen dat tijdens de binnenkort op te starten bouwkaveluitgifte van De Steenbrei III te Vasse en Binnenveld II te Tubbergen de kaveluitgifteprijzen eind 2012 mogelijk zouden worden gewijzigd heeft de gemeenteraad ingestemd met een vervroegd onderzoek naar de kaveluitgifteprijzen. De nieuw vast te stellen kaveluitgifteprijzen gelden voor koopovereenkomsten welke zijn afgesloten na 2 maart 2012 en hebben een geldigheidsduur tot en met 31 december 2013.

 

Onafhankelijke commissie deed onderzoek

Een externe, onafhankelijke taxatiecommissie heeft onderzoek gedaan naar de vrije sector kaveluitgifteprijzen. Bij het advies over de kaveluitgifteprijzen is een financiële vergelijking gemaakt tussen het bouwen van een vrijstaande woning op een gemeentelijke bouwkavel en een te kopen soortgelijke woning. Daarbij is het onderzoek specifiek ingegaan op de vrije sector kaveluitgifteprijs van de grotere kernen en de overige, kleinere kernen. Ook is de taxatiecommissie gevraagd te kijken hoe de geldende kaveluitgifteprijzen van de gemeente Tubbergen zich verhouden tot de geldende kaveluitgifteprijzen in de omliggende en vergelijkbare gemeenten.

 

Conclusies adviesrapport

Op basis van de opdrachtformulering heeft de taxatiecommissie een adviesrapport uitgebracht. In afwijking van de opdracht is de kern Mariaparochie/Harbrinkhoek gerangschikt bij de drie grotere kernen, dit omdat Mariaparochie/Harbrinkhoek zo dicht bij Almelo is gelegen dat deze kern qua voorzieningenniveau vergelijkbaar is met de drie grotere kernen. Het college van burgemeester en wethouders kan zich vinden in dit standpunt. Het is bovendien zo dat door de rangschikking bij de grotere kernen wellicht een aantrekkende werking vanuit Almelo kan worden voorkomen.

 

Hoofdconclusie

De hoofdconclusie van het advies is dat de huidige vrije sector kaveluitgifteprijs voor de drie grotere kernen Tubbergen, Albergen en Geesteren, alsmede voor het dicht bij Almelo gelegen Mariaparochie/Harbrinkhoek marktconform is en in stand kan blijven.

 

Voor de kleinere kernen Vasse, Reutum, Fleringen, Langeveen en Manderveen wordt geadviseerd om de vrije sector kaveluitgifteprijs te verlagen met €20 per m2 tot €220 per m2 excl. BTW. De redenen hiervoor worden uitgebreid toegelicht in het door de taxateurs uitgebracht rapport. Het heeft onder meer te maken met het lagere voorzieningenniveau in de kleinere kernen. Het college kan zich vinden in het uitgebrachte adviesrapport en de conclusies die daar uit voortvloeien.

 

Gevolgen voor gedifferentieerd prijsstelsel

De gemeente Tubbergen werkt, daar waar het gaat om de woningbouw kaveluitgifteprijzen, met gedifferentieerd kavelprijzen. Dit betekent dat voor de kleine kavels koop en de betaalbare huur lagere prijzen worden gehanteerd. Deze prijzen zijn een afgeleide (een percentage) van de vrije sector kaveluitgifteprijs. De kleine kavels koop uitgifteprijs bedraagt 82% van de vrije sector kaveluitgifteprijs. De kaveluitgifteprijs voor betaalbare huurwoningen bedraagt 70% van de vrije sector kaveluitgifteprijs. Voor de grotere kernen plus Mariaparochie/Harbrinkhoek kunnen de kaveluitgifteprijzen, zoals die thans worden gehanteerd, gehandhaafd blijven.

 

De verlaging van de vrije sector kaveluitgifteprijs in de kleinere kernen tot €220 per m2 excl. BTW heeft ook gevolgen voor de te hanteren prijzen voor de kleine kavels koop en de betaalbare huurwoningen in de kleinere kernen. De financiële consequenties van de verlaging van de kaveluitgifteprijzen in de kleinere kernen kunnen binnen het grondbedrijf worden opgevangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen