Kiek’nsweard staat garant voor kolderiek vermaak

Toneelvereniging Geesteren is er helemaal klaar voor. Op de laatste dag van deze maand vindt de première plaats van ‘Zo heeft Meu Gerre het gewild’, de nieuwe uitvoering van Kiek’nsweard.”De financiële nalatenschap van een oud vrouwtje met de naam Meu Gerre staat hierin centraal”, vertelt Bart Kobes. “De erfgenamen, waaronder ik als Teun Kleverkamp, zitten achter de kapitale boerderij aan. Maar de erfenis wordt niet zo maar verdeeld. Er is door Meu Gerre bepaald dat de 4 erfgenamen samen 4 weken op de boerderij moeten wonen en werken. Daarna heeft de notaris het laatste woord.”

Er wordt al maanden geoefend bij Tuincentrum Heerdink, waar genoeg ruimte als ook een bedrijfskantine voor handen is. Iedere dinsdagavond komt de groep van ongeveer 10 uitverkozen acteurs bij elkaar. Kobes: “Vanaf mei zijn we al bezig. De leescommissie zoekt een geschikt toneelspel en die overlegt met de regisseur. Eerst oefenen we met de boekjes erbij, maar die gaan al snel weer weg. Er zit wel veel variatie in hoe men het voor zichzelf leert. Sommigen spreken de tekst van de anderen in op een bandje, of loopt constant met het boekje door het huis. Het kan allemaal, zo lang je maar zorgt dat je het helemaal uit je hoofd kent. En dat is inmiddels echt wel het geval.”

De creatieve supervisie in handen van Jos Schepers. Als ervaren regisseur en schrijver van eigen toneelstukken kent de Albergenaar alle kneepjes van het vak. “Er is wel een groot verschil tussen hier en bij Concordia. Daar zijn het zo’n beetje allemaal ‘oude rotten’, maar hier is men over het algemeen een stuk onervarener. Die in Albergen doen het al zo lang, je hoeft hen niet neer te zetten of veel te instrueren. Hier bij Kiek’nsweard wel wat meer. Het duurt 5 of 6 weken en dat maakt de druk ook wel een stukje groter. Maar in beide gevallen is het erg leuk om te doen, dat zeer zeker.”

pspbvc0tvaxj4k5zumkhiuk98

Het was 70 jaar geleden dat Geesteren een toneelgroep kende. Na de opheffing bleef ’t daarna lange tijd stil. Tot in 2005, toen Kiek’nsweard werd opgericht. En net als in voorgaande jaren wordt ook deze eerstvolgende show weer enthousiast ontvangen door het publiek, zo is de verwachting. De kaarten voor het blijspel gaan binnenkort in de voorverkoop.

omayv4w4r3yuee8dqkny3zkg9

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen