‘Teerput Vasse vormt totaal geen risico voor de volksgezondheid’

Foto:

Volgens de provincie Overijssel en het bedrijf dat de sanering van de teerput in Vasse heeft uitgevoerd, Plegt-Vos/Fuhler, is er nauwelijks kans dat het aanwezige zuurteer een risico voor de volksgezondheid gaat vormen. Het gebied wordt daarom heringericht als natuurgebied.Met de sanering van de teerput Vasse is één van de grootste saneringsprojecten in Overijssel afgerond. Gedeputeerde Ineke Bakker: “Dit is een bijzonder moment. De afdekking van de teerput is een feit. De teerput is hermetisch afgesloten, waardoor het onmogelijk is dat de in de ondergrond aanwezige zuurteer naar boven komt. Wij leveren hier een schone en veilige plek op voor omwonenden, recreanten en de natuur.”

Tijdens een korte bijeenkomst is vanmiddag het einde van de sanering gemarkeerd. De gedeputeerde en wethouder Gerrit Ophof plantten bij die gelegenheid een boompje, dat symbool staat voor de natuur dat weer alle ruimte moet krijgen op het terrein.

Ondoordringbaar
De provincie Overijssel is in maart 2010 gestart met de sanering van de teerput. De werkzaamheden hebben in 2011 enige tijd stil gelegen toen bleek dat het in de teerput aanwezige teer uit de bodem omhoog kwam. De provincie heeft daarop besloten de afdekconstructie aan te passen. In de afdeklaag is nu een ondoordringbare folie opgenomen die nieuwe teererupties voorkomt. Gedeputeerde Bakker: “Ik ben ervan overtuigd dat hiermee alle mogelijke gezondheidsrisico’s zijn weggenomen. Maar we zijn er nog niet helemaal. Mijn belofte om te zorgen voor een beheersplan en de bemonstering van het grondwater staat, en zal binnenkort worden ingelost.”

ineke-bakker

Natuurlijke inrichting
Na het voltooien van de afdekking is het terrein ingericht als natuurgebied, omringd door wandel-, fiets- en paardrijroutes. Daarbij is rekening gehouden met de in het gebied voorkomende bijzondere dieren, zoals de zeldzame veldspitsmuis en levendbarende hagedis. Hiervoor is op een deel van het terrein een laag schraal zand aangebracht. De rest van het terrein is ingezaaid met een plantenmengsel dat bestaat uit in het gebied voorkomende grassen en bloemen. Overtollig water als gevolg van regenval kan worden opgevangen in 2 natuurlijke ingerichte wadi’s. “Het terrein aan de Tumuliweg zal de komende periode langzaam onderdeel worden van de natuur”, zo voorspelt de gedeputeerde. “Het moment waarop wij het terrein teruggegeven aan de inwoners van Vasse en omgeving, is bereikt. Formeel gebeurt dat door het over te dragen aan Landschap Overijssel.”

Grondwater
Met de omwonenden van de teerput is afgesproken dat ook in de toekomst bemonstering zal plaatsvinden van het grondwater rondom de teerput. Dit om blijvend te controleren of de stoffen uit de teerput zich niet verspreiden. Overigens blijkt uit de monitoring die nu al plaatsvindt, dat er niets aan de hand is met het grondwater rond de teerput. Binnenkort worden nieuwe resultaten verwacht. Zodra die er zijn, zullen ze worden besproken met de gemeente Tubbergen en Dorpsraad Vasse. Op basis van de uitkomst wordt een nazorgplan voor de teerput en het grondwater opgesteld, zo bevestigd de provincie. Dit zal samen met het evaluatierapport begin volgend jaar beschikbaar zijn en ter inzage worden gelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen