Burgemeester verwacht toename ‘zuipketen’

“Nee, we beginnen geen heksenjacht naar jongeren die de wet overtreden door een biertje te drinken. Maar we gaan wel strikt handhaven.” Dat zei burgemeester Stegers in een toelichting op de nieuwe drank- en horecaverordening die de gemeenteraad binnenkort moet gaan goedkeuren. Vanaf komend jaar is de gemeente o.a. verantwoordelijk voor controle op alcoholgebruik, vooral door jongeren tot 18 jaar.In de gemeenten Tubbergen en Dinkelland gecombineerd zijn sinds kort 2 speciaal opgeleide controleurs. Zij gaan de deuren langs van horecabedrijven, maar bezoeken ook evenementen, kantines en waar nodig andere plekken waar (veel) alcohol wordt genuttigd. Burgemeester Stegers: “De nVWA had 80 controleurs, maar alle gemeente bij elkaar nu 400. Een vervijfvoudiging dus van het aantal.”

“Als ze laveloos over straat zwalken, hebben ze ook kans dat ze naar Alcohalt worden gestuurd. Hun ouders worden dan ingelicht en die draaien vervolgens op voor de cursuskosten.” Stegers verwacht dat door de verschuiving van de minimumleeftijd waarop alcoholische dranken mogen worden ingenomen, van 16 naar 18 jaar, er meer zal worden gedronken in de zogenoemde ‘plattelandsketen’. “We gaan daar echt niet iedere keer controleren, maar zullen wel kijken hoe er met de veiligheid wordt omgegaan. Als daar iets mee mis is, hebben ze een probleem.”

Volgens de jongeren zelf haalt het verhogen van de minimumleeftijd weinig uit. Het college van B&W hoopt dat ouders inzien dat het een maatschappelijk probleem is. “Stel dat we alcohol net hadden uitgevonden, dan was het toch echt op de lijst van verboden producten gekomen. Zo slecht is het dus”, aldus Stegers.

Gemeenteraad aan zet
De gemeenteraad moet voor 1 januari 2014 een verordening opstellen waarin regels worden gesteld ter voorkoming van oneerlijke mededinging door zogenaamde paracommerciële instellingen. Dat zijn instellingen van wie de activiteiten geheel of grotendeels liggen op het terrein van onder andere gezondheidszorg, welzijn, godsdienstuitoefening, cultuur, sport of onderwijs. Deze instellingen verlenen, ondergeschikt aan hun doelstelling, horeca-diensten aan publiek.

Verder is het verstrekken van sterke drank door paracommerciële instellingen verboden. De burgemeester kan hier op grond van de verordening wel een ontheffing voor verlenen.

Minimumprijs
De gemeente wil voorkomen dat er buitensporig gestunt wordt met drankprijzen. Daarom kan het ook prijsacties verbieden, in zowel de horeca als de detailhandel. Burgemeester Stegers: “Bij mijn weten gaat het om maximaal 2/3 deel van de reguliere verkoopprijs. Dus als een kratje normaliter €10 kost, dan moet de actieprijs tenminste €6,66 bedragen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen