Is je huisdier bang voor vuurwerk? Deze tips helpen echt!

Foto: Onbekend

Oud & Nieuw betekent feest, maar dat geldt helaas niet voor huisdieren. De laatste weken in december wordt er volop met vuurwerk geknald en het moment rond de jaarwisseling is de apotheose waar de baasjes flink tegen opzien. Een middel dat regelmatig wordt gebruikt om de beesten rustig te houden is Vetranquil. Niet doen, zo luidt het advies van de dierenarts.

Maar wat kan je dan wel doen om de jaarwisseling enigszins rustig door te komen? We vroegen het Corné van der Bijl van Dierenartspraktijk Geesteren.

Wat is dat Vetranquil precies voor middel?

“Een spierverslappend middel. De hond lijkt op het oog compleet KO in z’n mand te liggen, maar in z’n hoofd is ‘ie juist ontzettend onrustig. Het is alsof je overal ontzettend veel jeuk hebt, maar je handen aan je rug zijn vastgebonden. Dat middel is echt ontzettend wrang voor honden en het gebruik hiervan wordt dan ook afgeraden.”

Hoe krijg je de huisdieren dan wel rustig?

“Eén van de middelen die goed werkt is een cd met vuurwerkgeluiden afspelen. Daar zijn mensen nu eigenlijk al te laat mee, want je hond of kat moet daar 2 maanden aan wennen door dit elke avond te horen. Maar als je dit gedaan hebt, is je huisdier wel aannemelijk rustiger tijdens de jaarwisseling. Een andere oplossing is het toedienen van voedingssupplementen op basis van thee of melkeiwit. Dit werkt vooral bij ‘mildere gevallen’, dus huisdieren die nog wel enigszins in toom te houden zijn tijdens vuurwerk.”

“Tot slot heb je ook nog rustgevende medicaties tegen angst. Dit klinkt als een heel zwaar middel, maar het is een stuk minder versuffend en slecht voor de dieren dan andere middelen.”

Is er veel vraag naar dergelijke middelen?

“Mensen zijn steeds meer bezig met het kalmeren van hun huisdieren tijdens Oud & Nieuw. De eerste vragen kwamen 4 weken geleden al weer binnen. Maar het zijn – denk ik – vooral de wat grotere maatregelen die van de jaarwisseling ook voor huisdieren een acceptabele avond kunnen maken. Zo is er een lobby voor een vrij uurtje tijdens de avond zodat honden nog even uitgelaten kunnen worden en zie je ook steeds meer vuurwerkvrije zones.”

En zijn er ook nog andere kleine tips?

“Er zijn zeker ook huis, tuin en keuken tips. Wat ook altijd de angst een stuk minder erg maakt is het dichtdoen van de gordijnen en de radio aanzetten. De hond afleiden met speeltjes is ook altijd een goed idee. En verder moet je vooral geen vuurwerk in je eigen achtertuin afsteken.”

Advies op maat

“Bij Dierenartspraktijk Geesteren krijgt u advies op maat, zodat uw viervoeter goed voorbereid de jaarwisseling tegemoet kan gaan. Controleer in ieder geval of de identificatie-gegevens nog up-to-date zijn en zorg voor adresgegevens aan de halsband.”

Reacties