‘Je kunt beter op het platteland wonen dan in de stad’

Zonder breedband zijn we nergens. Dat was de strekking van het symposium Platteland van de Toekomst dat vandaag werd gehouden bij BWG Stables in Tubbergen. Of je het nu hebt over zorg, de agrarische sector of het MKB, wanneer internet niet goed werkt, loopt alles in de soep. Met de komst van glasvezel wordt het buitengebied net zo bereikbaar als de stad en dat is een grote sprong voorwaarts in de toekomst van de plattelandsmens.

Over de combinatie glasvezel en het buitengebied is oneindig veel te vertellen, zo bleek tijdens het symposium. Waar het in de ochtend vooral ging over de technische aspecten van de aanleg van glasvezel en het proces van het behalen van de benodigde 50% om met de aanleg te kunnen beginnen, werd er tijdens het middagprogramma gesproken over de praktische toepassingen in het dagelijkse leven. Ook de soms bijna futuristische ontwikkelingen in de nabije toekomst kwamen daarbij uitgebreid aan bod. Er werd niet alleen aandachtig geluisterd, maar door veel deelnemers ook druk meegeschreven tijdens de lezingen.

Ben Mulder van de werkgroep Glas van Aa tot Hunze weet na vandaag waar hij voor informatie terecht kan. “De drempel om contact te zoeken is veel kleiner geworden”, zegt hij. “Het valt mij op dat iedereen kennelijk dezelfde problemen heeft om breedband aangelegd te krijgen, maar dat de oplossingen enorm divers zijn. Ik heb vandaag dan ook veel tips gekregen.”

Ben Nijboer en Henny Lammers uit Raalte zijn al heel lang actief binnen de werkgroep Salland Glasland en vinden soms best moeilijk om gemotiveerd te blijven. “Maar de energie die hier vandaag rondwaart stimuleert enorm”, vindt Ben. “Tubbergen is een succesverhaal en succes is besmettelijk.” Henny Lammers knikt instemmend. “Niet alles wat je hier hoort is een-op-een toepasbaar, maar zeker het verhaal over de toekomstige technieken in de zorg hebben mij aan het denken gezet. Ieder gebied is anders, maar als het ze hier lukt, dan moet het ons ook lukken. Wij zijn in elk geval weer gemotiveerd om door te gaan.”

Hoewel Marlies Kleefman van de Dorpsraad Reutum graag nog wat meer had willen weten over de 4% die nog niet aangesloten kan worden, ervoer ze het symposium vooral als leerzaam. “Ik hoop dat alle andere gemeenten de nodige 50% ook gaan halen. Het is zeker van groot belang dat ook iedereen op het platteland gebruik kan maken van glasvezel”, vindt ze.

Ans Detert Oude Weme ervoer deze dag als een cadeautje. “Wanneer een uitnodiging voor een bijeenkomst als dit in je schoot wordt geworpen, hoef je dat alleen maar aan te pakken en ervan te genieten. Dat heb ik gedaan”, zegt ze. “Mijn beeld van glasvezel is vandaag verschoven van visionair naar operationeel. De kennis werd ons letterlijk aangeboden op een presenteerblaadje, inclusief een kop koffie, en dat heb ik als zeer aangenaam ervaren. Ik krijg hier heel veel energie van.”

Bij de familie Schröder is het breedband vandaag in gebruik genomen. “Voor ons bedrijf is goed internet heel belangrijk”, zegt Evelien Schröder. “Neem bijvoorbeeld het versturen van filmpjes van onze paarden naar klanten”, vertelt ze. “Het is heel vervelend als dat niet lukt omdat het internet steeds uitvalt. Ook privé ben ik blij dat we nu eindelijk goed internet hebben. Vanwege de kinderen kan ik niet altijd mee naar wedstrijden, maar kijken we thuis via livestream. Het beeld valt dan heel vaak stil, natuurlijk uitgerekend als Gerco start. Het lijkt me geweldig om straks zijn wedstrijden gewoon te kunnen bekijken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen