Levenslust blijft levendig, mede door publieke optredens

Na bijna 90 jaar is muziekvereniging Levenslust uit Fleringen nog steeds een bruisende vereniging, waar gezelligheid de boventoon voert.

Elke maandagavond komen de leden bij elkaar voor de repetitie en van de concerten proberen ze aantrekkelijke evenementen te maken, voor zowel het publiek als de muzikant. Hoewel de vereniging bijna 90 jaar oud is, geldt dat natuurlijk niet voor de leden. Muziek maken verbindt jong en oud, en dat is terug te zien in hun bezetting; een gemêleerd gezelschap van alle leeftijden. Jammer genoeg kampt de vereniging met een langzaam dalend ledenaantal. Ze zijn daarom op zoek naar enthousiaste (aspirant)muzikanten uit Fleringen of omgeving die het leuk vinden om in een gezellige setting muziek te maken. Nieuwsgierig? Diegenen zijn van harte welkom om eens te komen kijken tijdens een repetitie, op de maandagavond. Hiervoor is het wel handig om vooraf even contact met de club musici op te nemen, zodat ze weten wie er komt, via [email protected] of tel. 06-42092744.

Deel 3

In aanloop naar het 90-jarig jubileum van Levenslust zal in de komende maanden de geschiedenis van deze vereniging maandelijks stukje bij beetje langs komen. Nu volgt deel 3.

Door het in 1964 opgerichte uniformfonds, waarin alle Fleringer gezinnen jaarlijks een vaste bijdrage stortten, was Levenslust in staat om zich tijdens haar 50-jarig jubileum wederom in nieuwe uniformen te presenteren. Door de goede subsidieregeling van de Gemeente Tubbergen en de bereidheid van de Fleringer bevolking was de vereniging enkele jaren daarvoor een gloednieuw instrumentarium aangeboden. Niets stond dan ook een geweldige gouden jubileumviering in september 1976 in de weg voor het orkest met 31 leden en de damesdrumband met 12 leden.

Hoogtepunten van dit gouden jubileum waren ongetwijfeld de plechtige herdenking van de overleden leden van Levenslust, maar ook de huldiging van 2 van haar oprichters: Hein Booijink en Gerrit Feldman.

Het 65-jarig jubileum in 1991 werd op bescheiden schaal gevierd met een donateuravond en een Eucharistieviering. De drumband, die in dat jaar 28 jaar bestond, kende goede tijden. Onder leiding van Jan van de Sluis werd in dat jaar een eerste prijs met promotie naar de tweede divisie behaald. Toen het 65-jarig jubileum voorbij was, ging men verder met een nieuwe dirigent en een nieuwe instructeur. Jan Geuke uit Tubbergen nam vanaf dat moment het orkest onder zijn hoede en René van de Struik uit Enschede ontfermde zich over de drumband.

75-jarig jubileum

Als muziekvereniging wil je naar buiten toe graag goed voor de dag komen en dit geldt ook voor de uniformen en het vaandel. De viering van het 75-jarig jubileum was een mooie gelegenheid om iedereen in het nieuw te steken. Het huidige uniform was inmiddels 25 jaar oud en het vaandel 35 jaar. Beiden waren nodig aan vervanging toe. Hier waren grote bedragen mee gemoeid. Om zoveel geld bij elkaar te krijgen, is er een sponsoractie onder bedrijven in Fleringen en omliggende dorpen en een inzamelingsactie onder de Fleringer bevolking gehouden. Het uniformcomité, bestaande uit 12 bekende persoonlijkheden uit Fleringen, hebben 126 bedrijven uit de gemeente Tubbergen bereid gevonden aan deze actie mee te doen en samen met de inzamelingsactie onder de Fleringer bevolking is er voldoende geld ingezameld om 40 nieuwe uniformen en een nieuw vaandel aan te kunnen schaffen.

In 2 weekenden zijn alle festiviteiten gehouden, beginnend met een jubileummiddag waar de nieuwe uniformen en het vaandel werden gepresenteerd, gevolgd door een jubileumviering met het jongerenkoor in de kerk. Zondagmorgen werd in de kerk Die Deutsche Messe uitgevoerd samen met het dames- en herenkoor, met aansluitend een kranslegging voor de overleden leden van Levenslust. Zondagmiddag was er een feestmiddag voor alle kinderen uit Fleringen.

Het tweede weekend was de donateursavond met o.a. de huldiging van 2 muzikanten die 65 jaar lid waren, 1 muzikant 50 jaar, 9 muzikanten 40 jaar en 1 muzikant was 25 jaar lid. De feestelijkheden werden afgesloten op zondagmiddag met het gemeentelijk concert, waarbij alle 8 muziekverenigingen uit de gemeente Tubbergen een optreden verzorgden in het clubcafé De Molen te Fleringen. In totaal waren hier 248 muzikanten bij betrokken. Het muzikale deel was toen nog steeds in handen onder de enthousiaste leiding van Jan Geuke uit Tubbergen.

In september 2002 heeft Jan Geuke de dirigeerstok overgedragen aan André Spoler uit OLdenzaal. Vanaf februari 2005 staat het orkest onder leiding van de energieke en enthousiaste dirigent Martijn Linderhof uit Oldenzaal. Onder zijn leiding blijft Levenslust levendig met name door de optredens naar buiten toe, zodat een groter publiek kan luisteren en genieten van de muziek die zij maken. Ook uitwisselingen met andere orkesten spelen hierbij een niet onbelangrijke rol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen