Genieten van een beestenboel in Tubbergen

Ouderen, kinderen en dieren zijn een perfecte combinatie. Dat zegt Chantal Groothuis, activiteitenbegeleidster van TMZ-locatie MeulenbeltZorg in Tubbergen. Afgelopen donderdag 6 april, had ze alle 3 elementen in huis met Roel’s Beestenboel als belangrijkste trekpleister.

Je ziet het niet elke dag in een woonzorgcomplex. Midden in de grote hal is de vloer bedekt met een dikke laag stro omgeven door een houten hekwerk. Daarbinnen lopen een ezel, sierkippen, schapen en geiten, terwijl de konijnen een eigen huisje hebben. De dieren oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bewoners. Die krijgen alle kans om het aaibaarheidsgehalte van de dieren op de proef te stellen. Ze worden desnoods met rolstoel en al naar binnen gereden, waar de dieren niet op of om kijken van het bezoek en zich zo mak als een schaap laten knuffelen. “Geweldig, wat mooi”, zegt een oudere dame. “Wat hebben we er vroeger zelf veel gehad. Maar die waren niet allemaal zo handelbaar. Soms had je er een opstandige tussen zitten.”

Aandoenlijk

Kinderstemmen vullen de hal. Het zijn de spruiten van kinderdagverblijf De Kinderkroon uit het dorp. Ze gaan regelmatig op bezoek bij de ouderen en doen er ook mee aan activiteiten, maar dit keer komen ze toch echt vooral voor dieren. Het levert aandoenlijke taferelen op. De dappersten onder hen vliegen de ezel om de hals, ondanks dat de kop van het dier boven hen uitsteekt. De viervoeter geeft geen krimp en laat zich de liefkozingen zonder problemen welgevallen. Jong en oud aaien de konijnen en ook de schapen krijgen de nodige aandacht. En de kippen? Die scharrelen ondertussen rustig verder.

Muziek

Maar er is meer. Enkele muzikanten zorgen voor een extra feestelijke stemming op hun Steierische harmonica’s, er is een broodje met kroket en zelfgemaakte soep. De kinderen doen zich tegoed aan een buffetje met plakjes worst, kaas en koekjes. Er is ook ranja, die ze zelf mogen melken uit een grote houten koe! “Opa, heb je dat gezien. Er komt helemaal geen melk uit de koe. Maar dat is geen echte hè?” Vol verbazing kijkt het meisje nog een keer achterom naar de nepkoe. Als opa en oma haar even later in de buggy willen zetten verzet ze zich. “Die vindt het hier veel te gezellig”, zegt opa.

Bedanken

En gezellig is het. Bewoners van TMZ Tubbergen, hun buren van het appartementencomplex De Borgstaete, deelnemers aan de dagbehandeling, bezoekers van Het Borsthuis uit Hengelo en anderen die hebben gehoord van de kinderboerderij, hebben binnen de muren van een heerlijk dagje uit. “Een extraatje met het oog op de naderende verhuizing”, zegt Chantal. “Een deel van onze bewoners en medewerkers verhuizen volgende maand naar het nieuwe Erve Mensman in Geesteren. In dit kader hebben wij op 21 april ook nog een familie bedankmiddag waarin we afscheid nemen. Tegelijkertijd willen wij dan iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan de aanschaf van braintrainers, een tovertafel en 2 duofietsen. Dat zijn geweldige hulpmiddelen, waarvoor we ook geld hebben gekregen uit het project Waardigheid en Trots. Theo Oude Avenhuis verzorgt die middag de muziek. Maar eerst komt volgende week vrijdag (14 april) DJ Black onze bewoners vermaken met zijn dansmuziek. Zo hebben we op weg naar de verhuizing elke week wel een leuke activiteit.”

Reacties