‘Jongvolwassenen in Langeveen leven te ongezond’

Er is behoorlijk wat ruimte voor verbetering als het gaat om de fysieke gesteldheid van Langeveners, met name onder inwoners t/m 45 jaar. Dat blijkt uit een ‘gezondheidscheck’ onder leiding van Fysiotherapiepraktijk Langeveen-Manderveen.

Sinds september afgelopen jaar onderzochten 2 studentes (Nikita Zweers en Kristie Lakerink) van hogeschool Saxion in hoeverre hart-, vaat- en longaandoeningen onder de Langeveense bevolking een rol spelen. Hiervoor werden vrijwilligers gevraagd tests af te leggen alsmede een vragenlijst in te vullen. Met de resultaten als bewijs wil de fysio beweegprogramma’s gaan opzetten, bijvoorbeeld voor een conditieverbetering en en training van de rug.

Het project werd opgedeeld in 2 leeftijdscategorieën: 18 t/m 45 (jongeren) en 46 t/m 65 (ouderen).

Jongeren

Voor de fysieke testen in de categorie 18-45 jaar kwam met name naar voren dat de conditie, taille omvang, bloeddruk, BMI en het vetpercentage niet erg goed scoorden in vergelijking met de normwaarde. Met de handknijpkracht, saturatie, hartfrequentie en lenigheid zit het gemiddeld genomen wel goed.

Bij de systeemaandoeningen was het opvallend dat veel mensen last hadden van een hartaandoening (22,5%). Ook hadden veel mensen last van longaandoeningen (22,5%) en allergieën (40%). Klachten aan nek/schouders (37,5%) en rug (52,5%) komen relatief vaak voor. Familiaire aandoeningen die veelvoorkomend zijn: hartaanval onder de 60 jaar (35%), hypertensie (42,5%), kanker (42,5%), Diabetes Mellitus (27,5%), reuma (37,5%) en rugklachten (37,5%).

Opvallend bij de leefstijl was het hoge percentage sportende deelnemers (87,5%). Ook het percentage rokers is met 5% laag. Het aantal participanten dat alcohol consumeerde was 77,5%. Daarnaast eet 65% volgens de schijf van vijf en ervaart 27,5% van de deelnemers stress.

Ouderen

Voor de categorie 46-65 jaar kwam in de fysieke testen met name naar voren dat de conditie en het vetpercentage onder het gemiddelde scoorden. De tailleomvang, bloeddruk, handknijpkracht, BMI, saturatie, hartfrequentie en lenigheid waren daarentegen wel goed.

Opvallend in deze leeftijdsgroep is dat 45,3% te maken heeft met hartaandoeningen, 24,5% met longaandoeningen en 20,8% heeft last van een te hoog cholesterolgehalte.

De aandoeningen aan het bewegingsapparaat die veel voorkomend zijn: rugklachten met 58,5%, nek/schouderklachten met 49,1% en klachten aan heupen/knieën met 49,1%. Familiaire aandoeningen die veelvoorkomend zijn: kanker (58,5%) rugklachten (49,1%), hypertensie (32,1%) en reuma (30,2%).

Qua leefstijl viel op dat maar liefst 71,7% van de deelnemers sport. Ook viel op dat slechts 15,1% van de deelnemers rookt. Daarnaast consumeerde 77,4% van de ouderen alcohol. Verder eet 66% van hen volgens de schijf van vijf en ervaart 18,9% stress.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen